Білити чи не білити дерева та як підготувати сад до наступного року: топ-5 помилок садівників восени (поради Антоніни Лесик)

Як підготувати сад до наступного року: топ-5 помилок садівників восени
freepik.com

Восени для садівників задача номер один — не лише швидко зібрати врожай, а й підготувати сад до наступного року.

Поділитися:

Садова експертка Антоніна Лесик у "Сніданок. Вихідний" розповіла, як підготувати свій сад та город до наступного року, а також акцентувала увагу на найпоширеніших помилках, які роблять садівники восени. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лохина: вирощування та догляд (поради Антоніни Лесик у "Сніданку з 1+1")

Топ-5 помилок садівників восени

1. Неправильна обрізка дерев. Як зазначає Антоніна Лесик, люди часто лишають цей процес на весну, однак не варто цього робити. 

Обрізку дерев восени потрібно робити вже тоді, коли опаде листя, але ще не вдарили морози. Формуючу та санітарну обрізку потрібно робити саме восени, а на весну лишають лише омолоджувальну. Необхідно прибрати усі сухі, хворі гілки та ті, що ростуть під гострим кутом до стовбура. Прорідити крону та вкоротити гілки. Інструмент має бути гострим й усі зрізи потрібно обробляти.

2. Використання азотних добрив. Цього робити категорично не можна у цей період.

Добрива це добре, але використовувати восени саме азотні не можна. На зиму деревам потрібні калійно-фосфорні добрива. Щодо біодобрив, варто пам'ятати, що вони працюють лише за температури від 15 градусів. 

3. Залишати гнилі плоди під деревом дуже не рекомендується. 

Можна залишити листя, однак плоди — це середовище, де живуть шкідники, утворюються хвороботворні бактерії, і це все буде розповсюджуватись на дерева. 

4. Перекопувати пристовбурні кола дерев також не можна, попри поширену думку, що це потрібно робити.

5. Непобілені дерева. Це вічне питання, і це варто робити і на зиму теж.

Основна побілка — осіння. Вона захищає дерева від активного світла, яке може опалити стовбур. Це потрібно встигнути зробити до перших морозів. Можна використати вапно та водоемульсійну фарбу. У побілку можна додати мідний купорос. Всі дерева білимо до першої розвилки.

город

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятувати кімнатні рослини після довгої розлуки: поради Антоніни Лесик (ЕКСКЛЮЗИВ)

Що потрібно зробити з городом восени

1. Відновлення ґрунту. Перше, що потрібно зробити, це прибрати всі рослинні рештки та виполоти всі бур'яни. 

2. Провести знезараження. Для цього можна використати органічні або хімічні препарати. 

3. Посадити сидерати, як люпин, гірчиця та ріпак одразу після збору врожаю. Також підійдуть квасоля та горох.

4. Розкислюємо ґрунт. Для цього ми можемо використати доломітове борошно, вапно чи звичайний попіл. Після процедури варто ретельно пролити грядку. 

5. Додати поживних речовин. Для відновлення родючості ґрунту краще брати органіку: перегній, компост чи курячий послід. Це потрібно додавати перед самими приморозками, товстим шаром у 10-20 см. 

6. Вкриваємо ґрунт. У природі земля ніколи не лишається голою. Потрібно прикрити рослинними рештками після збору врожаю. Можна розкласти навіть картон.

Дивіться, що потрібно зробити восени на городі: