Ексклюзивне інтерв’ю Жана Беленюка після повернення з Олімпіади: плани на майбутнє та запальний гопак

Жан Беленюк поділився враженнями після повернення з Олімпіади
GettyImages

Жан Беленюк, який завоював «золото» у греко-римській боротьбі на Олімпійських іграх у Токіо, завітав до студії «Сніданок.Вихідний» та розказав, які емоції відчував після перемоги та поділився майбутніми спортивними планами.

Поділитися:

Цілеспрямований та незламний Жан Беленюк привіз «золото» з греко-римської боротьби на Олімпійських іграх у Токіо. Сьогодні у прямому ефірі програми «Сніданок.Вихідний» чемпіон розказав про свою підготовку до змагань, про отриману травму та плани на майбутнє. 

Жан Беленюк зізнався, що за 3 тижні до своїх змагань, спортсмен отримав серйозну травму, на відновлення якої, за словами лікарів, потрібно було мінімум 6 тижнів. Навіть серед тренерів були сумніви, що Жан буде виступати на Олімпіаді.

Я сам в шоці через те, як усе відбувалося. І тільки віра мого тренера дала мені наснаги та сили продовжувати. Дійсно ситуація була критична. За три тижні до Олімпіади вилітає повністю плече з суглоба. Я бачив, як тренери, а у нас їх багато, почали зневірюватись. Я зранку виходжу, у мене лангет на руці, я бачу, що вони припиняють розмову, опускають очі до низу, розуміють, що це нереально.

Тренер спортсмена Володимир Щацький був впевнений, що Беленюк зможе відновити форму. Перші 10 днів після травми олімпієць призупинив тренування, замінивши їх на кардіо: їздою на велосипеді, вправами для пресу та іншим.

Я просто робив те, що мені казав мій тренер. Головним було не думати про травму під час змагань. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Грали по 3 години щодня у неймовірну спеку»: ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» Еліна Світоліна розповіла, як здобула бронзову медаль на Олімпіаді у Токіо

Жан Беленюк на Олімпійських іграх у Токіо

Жан Беленюк зізнався ведучим «Сніданку.Вихідний» Валентині Хамайко та Олександру Попову: запалення було настільки сильним, що спочатку він взагалі не міг підняти високо руку. Ближче до Олімпіади спортсмен почав розробляти руку разом з тренером. Проте психологічний тиск був подвійним, оскільки Беленюк раніше пообіцяв привезти золото:

Тиск був шалений. Уявіть ситуацію, що про травму знали люди, які безпосередньо знаходились у залі. Були чутки, що я травмувався, проте не знали, яка важкість цього травмування. Наступного дня після травми ми поїхали до лікарів і вони сказали, що це нонсенс боротися з цією рукою. І що це 100% авантюра. Що ви будете робити, якщо рука вилетить безпосередньо під час боротьби?.. Друзі, які не знали цієї ситуації, писали мені: «Як там підготовка? Чекаємо золото». А я лежу, в мене рука не підіймається. Я думаю, Господи, якби ти побачив, у якому я зараз стані, ти був би в шоці. Я відповідав, що все нормально, все у робочому процесі. 

В планах на майбутнє у Жана Беленюка відкрити спортивну школу та прививати дітям любов до спорту. Наразі спортсмен хоче відпочити, а вже потім поставити собі нові цілі, що будуть мотивувати його на майбутні звершення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спортивный азарт: бороться до конца или лучше отступить ради собственного здоровья (комментирует психолог)

Нагадуємо, що у фіналі українець переміг угорця Віктора Лорінца з рахунком 5:1. Беленюк відсвяткував перемогу запальним гопаком з прапором України, викликавши неймовірну реакцію в соціальних мережах. Жан зізнався, що вперше станцював переможний гопак 2 роки тому на Чемпіонаті Європи та на Європейських іграх. Танок дуже сподобався людям, тому спортсмен пообіцяв, що обов’язково його станцює після перемоги на Олімпіаді.

Окрім того, у прямому ефірі спортсмен особисто показав Олександру Попову, як треба танцювати гопак: