Спортивний азарт: боротися до кінця чи краще відступити заради власного здоров'я (коментує психолог)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи варто боротися до кінця під час змагань або краще відступити заради власного здоров'я
Рexels/Nathan

Великий спорт на порозі революції. Як краще вчинити — боротися не дивлячись ні на що або відступити, як це зробила олімпійська чемпіонка Симон Байлз. Ситуацію прокоментував психотерапевт Олег Чабан.

Поділитися:

Тривають Олімпійські ігри й вони не позбавлені революційних історій. Вперше, чотириразова олімпійська чемпіонка Сімон Байлз, через стрес вирішила зняти свою кандидатуру у фіналі змагань. 24-річна гімнастка поставила в пріоритет не перемогу, а власне психічне здоров'я:

Ми повинні захищати свій розум та своє тіло, а не тільки виконувати те, що хоче від нас світ. 

Ця заява викликала безліч коментарів та спричинила революцію у світі спорту. Вона стала викликом усталеним правилам у спорті, адже довгий час фізична, психологічна витривалість та здатність будь-що продовжити боротьбу, були негласною традицією у великому спорті. Чи варто боротися за перемогу ціною власного здоров'я і чому від програшу можна виграти більше ніж від перемоги — на ці питання відповів психотерапевт Олег Чабан у програмі «Сніданок з 1+1».

Психотерапевт Олег Чабан ситуацію з чемпіонкою Сімоною Байлз прокоментував так:

Це неоднозначна ситуація. Якщо б вона була моя дочка, то я б однозначно сказав, що вона молодець. Якщо б я був на боці тих, хто делегував її на змагання від цілої країни, то я б однозначно сказав, що це — поразка. Я, як лікар, виступаю за здоров'я і коли, людина говорить, що я не можу виступати, тому що я в стресі і виступ може закінчитися моральною інвалідизацією, то я на її боці, і вона має право відмовитись від участі у змаганнях.

Олімпійська чемпіонка Сімон Байлз за свій вчинок зазнала булінгу та отримала безліч незадоволених коментарів. 

булінг спортсменів у соціальних мережах

Олег Чабан цю ситуацію прокоментував так, що людина може обламатися в будь-який момент. На її психологічний стан можуть впливати різні ситуації, навіть не пов'язані зі спортом. Тому вважати людину «лузером» чи «невдахою» не варто. Можливо людина вперше висловила свою власну позицію, піднялася над ситуацію та сказала своє горде «Я». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пережити поразку і в спорті, і в житті: чи бувають невдачі корисними (поради психологині Анни Кушнерук)

Хто із українських спортсменів зазнавав тиск від суспільства

Українські спортсмени також зазнали тиск від суспільства, коли до них висували вимоги «перемога — тільки перемога». 

Українська фехтувальниця Ольга Харлан зізналася у соціальних мережах, що отримувала безліч коментарів з вимогами будь-що привезти золоту медаль.

булінг українських спортсменів 

Завищені очікування від спортсменів можуть негативно вплинути на їх психологічний стан та надламати людину. Напириклад, Дарья Білодід, українська дзюдоїстка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2020 року, перед виходом на змагання заявила: «Я більше нічого не хочу, відчепіться від мене».

Якщо постійно довбати людину «ти повинна, ти повинна», то навіть у спортсменів, що виграли бронзу з'являється відчуття провини та втрати сенсу життя, а що казати про ситуацію з програшем. 

Історія є свідком багатьох життєвих поразок, коли відомі спортсмени починали пиячити та залишалися за бортом життя. Чому так стається? Тому що, після змагань, коли людина потрапляє у звичайне життя, вона стикається незадоволенням батьків, друзів, осудом оточення, тощо.  

Як зараз варто готовити спортсменів до змагань, щоб уникнути вигорання

Психотерапевт Олег Чабан радить:

► Батькам звертати увагу на ставлення своїх дітей до спорту. Іноді краще забрати дитину зі спорту, але залишити її здоровою. 
► Варто залучати психологів перед підготовкою спортсменів до змагань. 

Олег Чабан впевнений, що революція у світі спорту позитивно відобразиться на підготовці спортсменів до змагань. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Грали по 3 години щодня у неймовірну спеку»: ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» Еліна Світоліна розповіла, як здобула бронзову медаль на Олімпіаді у Токіо

Дивіться відео сюжет з порадами психотерапевта Олега Чабана:

Новини по темі