Що бадьорить краще: кава або чай?

Які напої допоможуть позбутися відчуття млявості та додадуть енергії.

Поділитися:

Яку воду можна пити без шкоди для здоров'яКава– один з найрозповсюдженіших методів підняти свою працездатність після безсонної ночі. Буквально через кілька хвилин після прийому цього напою збільшується концентрація мозку, зменшується втома та  з’являється додаткова енергія. Проте славнозвісний кофеїн, речовина, що дає такий ефект, міститься не тільки в каві. Професійний біохімік Гліб Репіч розповів про те, що краще пити для того, щоб позбутися млявості та сонливості.

КАВА

Кава надзвичайно швидко стимулює роботу організму. Кофеїн, що міститься в ній, блокує рецептори втоми і дозволяє відразу відчути прилив енергії.  

Проте дія кофеїну з кави досить нетривала. Цей мікроелемент викликає розширення в судинах і дуже швидко виводиться з організму. Після цього відчуватиметься втома в 2 рази більше, аніж було до того.

Кава не замінить сон, вона може тільки на нетривалий час замаскувати відчуття сонливості, - зазначає Гліб Репіч.

ЧАЙ

В сухому вигляді чай містить більше кофеїну навіть, ніж кава. Проте в завареному - кількість цієї речовини буде в рази менше. Це відбувається тому, що в чаї є речовина «танін», яка зменшує вивільнення кофеїну при заварці напою. Вона також уповільнює його всмоктування в організм.

Ефект від кофеїну в чаї – нижчий, аніж в кави. Але його тривалість буде довшою, за рахунок таніну, - запевняє експерт.

Таніни також є антиоксидантами, які є дуже корисними для нашого організму.

Антиоксиданти захищають наш організм від вільних радикалів, які можуть викликати мутації і рак,  - зазначає Гліб.

КАКАО

В какао міститься речовина «теобромін», яка по своїй будові є майже кофеїном. Проте ефект вона спричиняє набагато слабший.

Серйозної бадьорості отримати від какао – неможливо. Це те ж саме, що з’їсти шоколад, - каже  біохімік.

Нагадаємо, нещодавно на сайті «1+1» назвали 3 продукти, які корисно щодня додавати в чай.