Настала пора пікніків, тож любителі шашлику точно не проґавлять нагоди відпочити просто неба та посмакувати улюбленим м’ясом. Та як би вас не манило бажання нарешті скуштувати шашлик, передусім варто дізнатися, як правильно організувати відпочинок на природі. Тим паче, що до кінця 2017 року штраф за розведення багаття планують збільшити до 17 тис. грн.

ВІДПОЧИНОК НА ПРИРОДІ: ОСНОВНІ ПРАВИЛА

У лісах, на галявинах, будь-де на природі забороняється розводити багаття. Користуватися дровами чи вугіллям можна лише у спеціально відведених для цього місцях. Альтернатива багаттю – газовий гриль.

Вирушаючи на пікнік, прихопіть пакети, щоби прибрати за собою сміття. При цьому ліпше користуватися багаторазовим посудом для пікніку, адже одноразовий, хоч він і вигідніший для нашого гаманця, шкодить природі. Для того, щоб поліетилен розклався у природі знадобиться від 100 до 200 років.

Принагідно ділимося порадами Гліба Репіча, експерта програми «Сніданок. Вихідний», як приготувати маринад, що є запорокую соковитого та смачного м'яса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що брати на природу, а що залишити вдома.

КИСЛОТНІ МАРИНАДИ

Готуючи кислотний маринад, використовують оцет, лимон, вино тощо. Кислота пом'якшує колагенові волокна м'яса, завдяки чому шашлик стає м'яким та соковитим.

Головне не перетримати шашлик в оцті. Інакше м'ясо повністю втратить свою структуру. – підкреслює біохімік.

ГАЗОВАНІ МАРИНАДИ

Такі маринади готуються з мінеральної води чи пива. Газовані напої містять вуглекислий газ, який також пом'якшує м'ясо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісні чебуреки з овочами.

ФРУКТОВІ МАРИНАДИ

Для приготування фруктового маринаду використовується ананас, ківі чи папая. Окрім кислот, ці фрукти містять ферменти, які так само є у шлунковому тракті. Вони допомагають організму розщеплювати речовини.

Грубо кажучи, ці ферменти перетравлюють продукт за нас. – пояснив біохімік. 

Важливо, як і у випадку з кислотними маринадами, не перетримати шашлик, адже за ніч м'ясо абсолютно втратить свою структуру. 

М'ясний рулет із зеленню та горіхами до Великодніх свят від Руслана СенічкінаРЕЦЕПТ ГРУЗИНСЬКОГО МАРИНАДУ ВІД ШЕФА

МАРИНАД ДЛЯ ШАШЛИКУ - ІНГРЕДІЄНТИ

1 кг м'яса

300 г цибулі

20 г солі

10 мг чорного перцю

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 правила, як вибрати свіже м'ясо для шашлика.

ЯК ПРИГОТУВАТИ МАРИНАД

1. Поріжте м'со однаковими шматками. 

2. Заправте м'ясо сіллю та перцем.

3. Наріжте цибулю напівкільцями і додайте до м'яса. Перемішайте.

Обов'язково вичавіть сік із цибулі. – радить шеф-кухар. 

4. Нанизайте м'ясо на шампури та смажте до готовності. 

5. Прикрасьте готовий шалик свіжою цибулею та зеленню. 

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, що треба їсти для прискорення метаболізму.