100 днів війни: психотерапевт Олег Чабан розповідає про те, як наша психіка реагує на життя під час війни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
100 днів війни: психотерапевт розповідає про те, як наша психіка реагує на життя під час війни
Руслан Сенічкін, Палац Культури, Ірпінь

До ефіру «Сніданку з 1+1» приєднався психотерапевт Олег Чабан, щоб поговорити про те, як наша психіка проживає ці страшні реалії.

Поділитися:

Сьогодні ефір «Сніданку з 1+1» був присвячений 100 дням з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Неля Шовкопляс та Єгор Гордєєв виходили в ефір з Києва, а Руслан Сенічкін та Людмила Барбір – з виїзної студії одного з найважливіших символів цієї війни – розтрощеного «Палацу Культури» в Ірпені (на фото вище).

До ефіру «Сніданку з 1+1» приєднався психотерапевт Олег Чабан, щоб поговорити про те, як наша психіка проживає ці страшні реалії. Олег Созонтович зізнався, що почувається «розщепленим» і пояснив, що це за відчуття і чому вони знайомі багатьом з нас:

«Одночасно йде війна, і одночасно люди живі, радіють, випивають зранку каву і навіть мають через це відчуття провини перед тими, хто в окопі.  Ми на емоційних гойдалках пройшли ці 100 днів. Була паніка, був жах, було незрозуміло, що робити, була люта ненависть і ейфорія від перемог, потім ми втомилися від цих емоцій, потім ми «втянулися» в це все. І почалося життя в війні. І кожен переносить це так, як сприймає. У когось це «стоп, життя», у когось це «посттравматичний ріст», коли людина оцінила життя – те сонце і каву, які бачить зранку».

Чабан психотерапевт

За словами психотерапевта, наша генетика влаштована так, що перемагає жахи війни. Щоб допомогти собі Олег Чабан радить планувати свій день та думати про майбутнє. Також експерт радить турбуватися про когось та про своє здоров’я, щоб мати можливість рятувати інших та бути корисним.

«Зроби те, від чого буде продовжувати чиєсь життя і ти продовжиш своє».

Олег Чабан зізнався, що не виїжджав з Києва і роботи стало ще більше, що і допомогло йому проживати ці страшні дні.

«Ми ефективні тоді, коли ми на своєму місці добре виконуємо свою роботу. Мене особисто рятувало те, що я безперервно займався роботою».

Що робити тим, у кого депресивний стан, тяжко переживають діти, дивіться поради психотерапевта у сюжеті «Сніданку з 1+1»:

Новини по темі