Як комфортно співіснувати великій кількості людей у маленькому приміщенні під час війни (поради психотерапевта Олега Чабана)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як не сваритися та ужитися з великою кількістю людей в одному приміщенні під час війни (поради Олега Чабана)

Поради психолога: як забезпечити собі комфортне життя у маленькому приміщенні з великою кількістю людей.

Поділитися:

Зараз в країні існує глобальна проблема вимушеного переселення людей з території активних бойових дій, що створює певний дискомфорт: людям потрібно уживатися у маленькому приміщенні великими компаніями. Як спокійно співіснувати компанії людей в маленькому приміщенні: вдома та в укритті? Розповів у "Сніданку. Онлайн" психотерапевтра Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не сваритися з родичами під час війни: поради від психотерапевта Олега Чабана

Як розповів психолог, причиною конфліктів зазвичай є самі люди:

Кожен з нас має свій характер та свою життєву історію, свою втому, злість, агресію. Зараз дуже багато негативних емоцій і це зрозуміло. Було б дивно, аби ми б ходили радісні та збуджені. 

Як уживатися спокійно в одному домі? Поради Олега Чабана:

1. Дотримуватися порядку.

Інколи люди, які приїхали у безпечне місце, спершу радіють, а потім починають вимагати більшого. Ті, хто вимушено переїжджають, повинні прийняти правила того місця, куди вони приїхали. Психолог радить, аби господар дому оговорив певні правила, за якими вони усі мають співіснувати. Наприклад, ввести заборонені теми, заборонити кричати.

2. Запропонуйте себе в роботу. 

Люди, які приїжджі, не повинні не діяти й просто сидіти на дивані читати новини. Потрібно допомагати тим, хто вас прийняв.

3. Розходьтесь на певний час один від одного.

Кожному потрібен певний час на особистий простір. Психолог радить кудись тимчасово піти або мовчати, аби уникнути тиску та роздратування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як під час війни ужитися з великою кількістю людей в одному домі (поради психолога)

Що робити, якщо ви постійно перебуваєте там, де дуже багато людей: наприклад, у бомбосховищі? Олег Чабан розповів:

Там правило одне — виживання. Там вижити можна: проте або психічно травмованим, або психічно здоровим. А для того, аби вийти звідти спокійним, приймайте правила "гуртожитку". Ви повинні турбуватися про кожного. Плюс потрібні паузи усамітнення, тобто коли ви мовчите. Кажуть: "Мудрий той, хто не кричить". Будьте збалансованими, кажіть спокійні та знайомі кожному мудрі речі.

Як зараз спілкуватися з аб'юзерами — людьми, з якими вам некомфортно? Психолог розповів, що ми завжди тягнемося до тривожної інформації. Так створений наш мозок: аби вижити, нам треба проаналізувати в першу чергу негативну інформацію. Тому й люди, які її поширюють, приваблюють нас. 

При розмові з такими емоційними людьми треба згадувати, що не вся інформація, яку ми чуємо, правдива. Якщо вам погано від людини, значить це не ваша людина. Від таких людей треба відійти.

Як пояснити дітям, що зараз відбувається в країні? Олег Чабан зазначив, що дітям молодшого віку не треба нічого пояснювати: головне заспокоїти та проводити активно час разом. А старших дітей треба долучати до активностей та слідкувати, які новини читають діти: зверніть увагу на те, що дитяча психіка вразлива до картинок.

Дивіться сюжет:

Новини по темі