Як не сваритися з родичами під час війни: поради від психотерапевта Олега Чабана

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Психотерапевт Олег Чабан розповів, як уникати сварок з родичами у непрості часи війни.

Поділитися:

Війна – це важке випробовування для людей. Через вимушену міграцію у більш безпечні місця люди змушені жити у родичів, у центрах для переселенців, знімати невелике житло на велику кількість людей. Тож природно між людьми, які живуть у незвичних побутових умовах та в тісноті, виникають конфліткти і сварки. Що робити, щоб менше сваритися? Про це у "Сніданку. Онлайн" розповів психотерапевт Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як під час війни ужитися з великою кількістю людей в одному домі (поради психолога)

Психотереапевт розповідає:

"Коли люди біжать в бомбосховище, коли вони трясуться в автомобілях, не знаючи, чи впаде ракета, вони не сваряться, вони мовчать. Але коли вони добираються до безпечного місця, весь той запал, та ненависть, злоба повинні кудись вилитись. І, на жаль, часто вони виливаються саме у сварки. Тому треба сприймати ці сварки, через які проходять всі люди, як простий фізіологічний спосіб розрядки".

Олег Чабан каже, що сваряться і агресивно себе поводять у стресовій ситуації частіше чоловіки. Жінки ж частіше виливають свої почуття у сльозах.

"У жінок генетично закладена програма зберегти сім'ю та вийти із небезпеки неушкодженими", – зауважив Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд підтримає власників житла, які безоплатно прихистили переселенців: алгоритм, як отримати компенсацію

А взагалі не варто перетворювати сварки на спосіб свого життя, оскільки через них, в першу чергу, травмується психіка дітей, які знаходяться поруч. Тому психатерапевт радить виливати свою енергію не у сварки, а в якусь корисну діяльність. Саме робота рятує нас від депресії та від непотрібних нікому сварок.

Ще одна порада від Олега Чабана – забезпечити нормальнйи сон. Тому що під час нормалного та якісного сну (безперервно 7-8 годин для дорослої людини) мозок відпочиває, і на ранок емоції від певних подій забуваються, а залишаються лише логічні дії.

Насамкінець Олег Чабан зазначив:

"Люди втомлюються одне від одного. Для альтруїзму характерний великий спалах, об'єднання, але потім настає втома, тривога, депресія, після чого зазвичай знову йде підйом. Можна перебороти втому корисною роботою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати продукти без холодильника у період війни (поради Євгена Клопотенка)

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі