«Я дуже хочу, щоб всі ми були горді за те, хто ми є, де ми і з ким ми є», – у «Щоденниках війни» історія виходу з окупації шеф-редакторки шоу «Твій день» Людмили Подлевської

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Шеф-редакторка "Твого дня" Людмила Подлевська у "Щоденниках війни" розповіла, як вибиралася з окупованого села на Київщині.

Поділитися:

До студії "Сніданку. Онлайн" сьогодні завітала шеф-редакторка шоу "Твій день" Людмила Подлевська. Вона розповіла, як разом з чоловіком, собакою і котом вибиралася з окупованого села Демидів на Київщині. Рубрика "Щоденники війни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мій чудовий будинок та мій сад, який я по одній рослинці викохувала, зараз у гарячій точці": експертка програми "Сніданок. Вихідний" Антоніна Лесик виїхала зі свого дому

Впродовж 10-ти днів, з першого дня війни з росією, Людмила разом з чоловіком і ще декількома сусідами провела у підвалі будинку у селі Демидів, що в 30 км від Києва. Село окупували російській війська, і вибратися звідти було вкрай важко через те, що нашими збройними силами було підірвано міст через річку Ірпінь, щоб зупинити прохід ворога. Цей міст сполучав Демидів зі шляхом на Київ.

Міст Ірпінь

Людмила Подлевська розповідає, що в перший день війни вони з чоловіком намагалися вибратися з Демидова, але простояли 5 годин в заторах і змушені були повернутися додому.

Щоденники війни

У підвалі будинку перебували Людмила з чоловіком, її кума, донька куми, мама та бабуся. На 2-й день війни у них не стало елекрики, газу, зв'язку, люди опинилися відірваними від зовнішнього світу. Людмила розказує про моменти, коли до неї приходили думки про неминучу смерть:

"Коли над нами літали винищувачі, це було так голосно і страшно, що мені здавалося, що нас нічого не врятує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На очах у сина російський нелюд вбив батька: трагічна історія сім’ї Нечипоренків з Бучі у «Щоденниках війни»

Перебувати у сирому підвалі відірваними від життя ставало все більш важко. Наприклад, донька куми Людмили явно переживала великий стрес. Подлевська згадує:

"Дитина 3 дні мовчала, вона просто не говорила ні слова".

Тож жінка з дитиною прийняла рішення вибиратися з села за будь-яку ціну. Коли їй це вдалося зробити, наважилися на вихід і Людмила з чоловіком. Мама і бабуся куми Подлевської залишилися в Демидові. Про день виходу з окупації Людмила розповідає:

"Ішов такий сніг, що світу білого видно не було. Було дуже страшно, адже жодного дня з Демидова не було офіційного зеленого коридору. До того ж, міст було зруйновано, в одному місці річку треба було переходити вбрід. Нас виводив представник "Червоного хреста". В групі було понад 20 людей. Не можу сказати, що це було страшно. Це було, як в кіно. Мозок не може сприймати і приймати такої реальності".

Міст Ірпінь

Загалом Людмила з чоловіком пішки, з валізами, котом і собакою 5 км йшли до евакуаційного автобусу. Жінка згадує слова окупантів, які їх перестріли:

"Вони казали повернутися додому, бо ми нібито вже в безпеці, вони нас "визволили від фашистів". Також нам говорили, що на місці Києва за 2 дні буде випалене поле".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми були впевнені, що цивільне населення не постраждає, ми навіть у підвал спочатку не спускалися": історія жінки, яка пережила бомбардування в Маріуполі та змогла виїхати

На щастя, Людмилі Подлевській вдалося вибратися з оточення і дістатися до території, яку контролювали наші війська. Про цей момент вона розповідає зі сльозам на очах:

"Коли ми перейшли міст, у мене було таке відчуття перемоги! А потім ми зайшли за ріг, і там на нас чекали наші хлопці з квітами, їх всі цілували, обіймали. Я дуже хочу перемоги! Щоб всі ми були горді за те, хто ми є, де ми і з ким ми є".

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 09:00 до 12:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалах ТЕТ і 2+2 на ТБ.

Новини по темі