Як продовжити врожай огірків до осені (поради Антоніни Лесик у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як продовжити врожай до осені та як боротися із сезонними хворобами огірків
Pixabay/artellliii72

Як зробити так, щоб огірки плодоносили якомога довше?

Поділитися:

У середині серпня більшість городників вже прощаються зі своїми огірковими грядками: листя жовтіє, пагони сохнуть і кажуть, що огірки перевелися. Однак, можна продовжити їх життя до самої осені. Як саме? Розказала садова блогерка Антоніна Лесик у «Сніданку з 1+1».

Як продовжити врожай огірків: використовувати вертикальні опори

Найкраще вирощувати огірки на вертикальних опорах. Так вони краще провітрюються, прогрівається сонцем і менше хворіють. Наприкінці літа огірки все більше долають хвороби, змінюється нічні та денні температури, періодично йдуть дощі, кущ старіє. Отож, щоб не допустити захворювання, необхідні профілактичні обробки:

«Краще хворобу попередити, ніж потім з нею боротися».

Як продовжити врожай огірків: профілактичні обробки

Огірки потрібно обробляти раз на два тижні біопрепаратами. Наприклад, фітоспоріном  або триходерміном рано вранці або пізно ввечері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк консервувати огірки та помідори без солі та чим її замінити при консервації (поради та рецепти від Євгена Клопотенка)

Як продовжити врожай огірків: обрізаємо листя

Якщо листя вже має ознаки хвороби, то його безжально видаляємо. Також варто обрізати усе листя нижче зони плодоношення: воно вже не несе ніякої функції. Огірковий кущ влаштований так, що кожен листочок годує свій огірочок. Якщо в пазусі немає зав’язі, це значить, що цей лист також можна безжально видалити. Таким чином ви знімете навантаження з усього куща, він буде краще розвиватися та давати нові пагони і огірки.

Як продовжити врожай огірків: видаляємо бічні пагони

Видаляємо всі бічні пагони в огірків нижче 60-70 см, таким чином зменшується ймовірність зараження від землі.

Як продовжити врожай огірків: підживлення

Огірковий кущ – це «ліана». Вона постійно зростає і потребує поживних речовин. Причому, підживлювати потрібно як азотними, так і фосфорно-калійними добривами. Робити це краще один раз на 10-14 днів. Але в кінці літа слід надати перевагу позакореневому підживленню. Внаслідок пониження нічних температур корінь гірше засвоює поживні речовини й кущ їх недоотримує. Таким чином, кущ раніше старіє та гине. Для позакореневого підживлення можна використовувати розчин сечовини або ж краще – натуральні органічні зелені настої. Таким чином ви не тільки дасте харчування, а ще й допоможете в боротьбі з хворобами.

Секрет від Антоніни Лесик, як подовжити плодоношення огірків. Потрібно прикопати нижню частину пагона: вкладаємо її на землю, притискаємо і гарно  засипаємо землею, ретельно проливаємо. В цьому місці почне утворюватися нове коріння, яке додасть живлення та нових сил вашому кущу. Таку процедуру можна проводити декілька разів за сезон.

Як продовжити врожай огірків: мульчування

В серпні ночі стають прохолоднішими, а для огірків це згубно, тому що вони не переносять температуру, нижчу за +15 градусів. У цьому випадку вони сповільнюються у розвитку. Щоб трохи нівелювати цей процес, потрібно мульчувати огірки. У серпні ця процедура обов'язкова. Для цього можна використовувати:

  • скошену траву
  • бадилля
  • компост

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати новий врожай зелені посеред літа: поради щодо літнього посіву від Антоніни Лесик

Як продовжити врожай огірків: полив

Огірки дуже люблять вологу,  в іншому випадку вони стають гіркими, маленькими та листя жовтіє. Але поливати їх потрібно теплою водою, особливо у серпні. На день потрібно виставляти відра та лійки на сонце, і поливати увечері.

Як продовжити врожай огірків до самої осені, дивіться поради Антоніни Лесик:

Новини по темі