Як проводити рутинну вакцинацію дітей і дорослих під час пандемії COVID-19 (коментує медична експертка UNICEF Катерина Булавінова)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Що таке рутинна вакцинація та чи можна її робити під час пандемії?

Поділитися:

Медична експертка UNICEF Катерина Булавінова у постійній рубриці «Сніданку з 1+1» роповідає, що таке рутинна вакцинація та як її проводити під час пандемії коронавірусу.

"Ви можете побачити в експертних коментарях таку приписку: наздоганяйте рутинну імунізацію, ви пропустили свою рутинну імунізацію для дітей, рутинна імунізація – це важливо. Не завжди зрозуміло людям, що таке рутинна імунізація. Рутинна імунізація – це вся імунізація за календарем (не ковідна), що стосується дітей та дорослих. Якщо говоримо про дітей – це календар вакцинації: 10 вакцин. Якщо ми говоримо про дорослих – це вакцина проти дифтерії та правця, яку держава надає кожній дорослій людині".

Як зазначають в ВООЗ, карантин не скасовує рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси: це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготуватись до щеплення від COVID-19 та що не можна робити після вакцинації

Катерина Булавінова додає:

"COVID-19 вплинув на рутинну імунізацію: люди відклали свою вакцинацію та вакцинацію своїх дітей. Ми дуже просимо її зараз «наздогнати»: доробити все, що не було зроблено за час COVID-19 або за літо, поки ви були на канікулах. Будь ласка, доробіть всі вакцини вашим дітям за віком та вашу вакцину від дифтерії та правця, яка робиться кожні 10 років. Також, вакцинуйтесь від грипу та від ковіду, це можна зробити в один день".

Національне законодавство також не змінює процеси рутинної вакцинації під час пандемії. Згідно із новими змінами у національному календарі щеплень, під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.

МОЗ також рекомендує:

  • Новонароджених у пологових будинках необхідно вакцинувати згідно із національним календарем профілактичних щеплень.
  • Продовжувати імунізацію рекомендованими вакцинами, серед осіб з груп ризику: вакцинація за станом здоров’я, зокрема від сезонного грипу. Ця імунізація не належить до рутинної за віком.

Щеплення від грипу тепер можна зробити безпосередньо у аптеці. Як — дивіться у сюжеті

 

Новини по темі