Що відбувається з психікою після перегляду жахливих кадрів звільненої Київщини та як подолати спустошення: поради від психологині Світлани Ройз

Як не дати психіці зламатися після побачених страшних кадрів зі звільненої Київщини: поради Світлани Ройз
freepik.com

Після оприлюднення страшних кадрів зі звільнених Бучі, Ірпеня, Гостомеля багато хто відчуває психологічне спустошення. Що робити, щоб наша психіка витримала, і ми мали змогу продовжити боротьбу?

Поділитися:

Після радісних новин про те, що Київську область повністю звільнено від російських загарбників, на нашу психіку звалилися кадри нелюдських катувань та вбивст мешканців Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших населених пунктів Київщини, які були окуповані російськими нелюдами. Побачене на цих фото і відео важко осягнути: людей били, катували, вбивали, дівчат і жінок гвалтували на очах у їхніх дітей. Це дуже важко сприйняти і "перетварити" мозку цивілізованої людини, тому наразі багатьох накрила друга хвиля важкого психологічного стресу. Що робити, щоб подолати це заради подальшої боротьби? Своїми думками у Facebook поділилася психологиня Світлана Ройз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологічна допомога: які етапи стресу ми проходимо зараз і як з цим впоратися

Світлана Ройз пише:

"Я зрозуміла, що вчора і сьогодні я повернулась в стан перших днів війни: гортання стрічки новин, передивляння фото і відео, шок, неможливість більше ні про що думати, загальмованність. Стан дисфункціональності зараз закономірний, але небезпечний. Переглядання знов і знов страшних кадрів підсилює травматизацію".

Психологиня каже, що не всі реагують на побачене люттю і бажанням помсти, що є закономірним. Багато хто відчуває величезне спустошення, безсилля, апатію. Ці стани небезпечні для нашої психіки, тому Світлана Ройз радить, як впоратися з цим важким потрясінням:

►Робити перерви у гортанні стрічки новин.

►Змусити себе повернутися до рутинних справ.

►Робити хоч щось, бажано руками, щоб хоч ненадовго "відключити" мозок.

►Зробити те, що піддається вашому контролю, навіть на перший погляд незначне.

"Зараз важливо відірвати очі від страшних кадрів, йти на вулицю, прибирати, готувати їжу, розмовляти, випити солодкого чаю, потримати руки під холодною водою чи вмитися, повернути свої канали сприйняття до реальності", – зазначає Світлана Ройз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологічна допомога ОНЛАЙН: до кого можна звернутися, коли нервова система дає збій

Як підсумок усього вище сказаного психологиня зауважує дуже важливі речі:

"Будь ласка, саме зараз попіклуйтеся про себе, зробіть паузу в сприйнятті інформації".

Якщо ми не збережемо свою психіку зараз, ми не зможемо далі ефективно боротися з ворогом. Побачені страшні кадри дали нам чітке усвідомлення, з якими небезпечними нелюдами ми маємо справу. Усвідомивши це, варто докласти ще більше зусиль для нашої перемоги.

Дивіться, як Світлана Ройз у "Сніданку з 1+1" розповіла, як правильно підтримати дітей та близьких під час війни:

Новини по темі