Як знайти необхідні ліки під час війни і чим замінити ті, яких немає? Розповідає медична експертка Дарка Озерна

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Яку інформацію треба знати, щоб шукати дефіцитні ліки під час війни?

Поділитися:

Гостею студії "Сніданку. Онлайн" сьогодні стала медична експертка Дарка Озерна. Вона розповіла, яким чином найбільш ефективно зараз шукати ліки, які стали дефіцитними через війну з росією.

Дарка Озерна зазначила:

"Мабуть, найпоширеніший запит зараз з приводу ліків: препарати для замісної гормональної терапії для щитоподібної залози".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Препарати для тиреоїдної терапії: де і коли можна буде придбати ліки для лікування хвороб щитовидки (інформація від МОЗ)

Також українцям зараз буває непросто знайти ліки для контролю тиску, від аритмії, проти фібріляції шлуночків, інгалятори при астмі та ХОЗЛ та від інших хронічних хвороб. Певний дефіцит також відчувається на ліки антиретровірусної терапії для людей, що живуть з ВІЛ, для паліативнох допомоги, для лікування орфанних хвороб, раку.

Якщо в аптеках потрібних ліків немає, Дарка Озерна радить шукати їх через свого лікаря або/та через волонтерів. Також пацієнти, які до війни користувалися урядовою програмою "Доступні ліки", мають знати, що у МОЗ вирішили продовжити дію довоєнних електронних і паперових рецептів, виписаних за цією рограмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація дітей в умовах війни: як і де можна зробити щеплення, чому це важливо (пояснює лікар)

Якщо ви маєте зв'язок з вашим лікарем, і він, у свою чергу, має доступ до електронної системи охорони здоров'я, він може поновити рецепт. За номером і кодом рецепту можна отримати необхідні ліки у будь-якій аптеці, запевняє Дарка Озерна. Крім того, переселенцям рекомендується заключити декларацію з місцевим лікарем, щоб спростити процедуру отримання рецептів. Хоча медичну допомогу переселенці можуть отримувати і без підписаної декларації.

"МОЗ зобовязало всі медичні заклади приймати людей, які були переселені, переміщені, і всім допомагати", – повідомляє Дарка Озерна.

Яку інформацію потрібно знати, щоб швидше знайти необхідні ліки?

Дарка Озерна розповіла, що треба знати, щоб спростити та пришвидшити процес пошуку ліків. Отже, необхідно знати:

  • Діагноз.
  • Назву діючої речовини необхідних ліків латиницею (саме діючої речовини, а не торгової назви препарату).
  • Необхідну концентрацію діючої речовини (також латиницею).

Якщо ліки вдалося знайти, рекомендується зробити їхній запас мінімум на 1 місяць. Бо ніхто не знає, як довго ще триватиме війна і пов'язані з нею проблеми з поставками медикаментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу та як правильно користуватися джгутом: у «Сніданку. Онлайн» розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Якщо ви маєте питання щодо пошуку ліків, телефонуйте на гарячу лінію Національної служби здоров'я України за номером 1677, там вам нададуть необхідну інформацію, запевняє Дарка Озерна.

Чим можна замінити необхідні ліки?

Що ж робити, якщо потрібні ліки знайти все ж не вдалося. Дарка Озерна каже, що головне знати діючу речовину препарату. Ось найпоширеніші аналоги ліків, затребуваних в Україні:

Ліки

Також щодо можливих аналогів ліків можна звернутися на гарячу лінію НСЗУ за номером 1677, там допоможуть розібратися у питанні.

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі