Як заспокоїти свою собаку під час сирени, вибухів та як з ними поводитися, якщо ви знаходитеся не вдома

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Стрес у собаки: як заспокоїти свою тварину під час сирени, вибухів та як з ними поводитися, якщо ви знаходитеся не вдома
photo.unian.net

Як правильно в стресових ситуаціях поводити себе з домашнім улюбленцем розповість кінолог.

Поділитися:

Навіть ще в мирне життя у "Сніданку з 1+1" завжди зазначалося, що петарди та феєрверки — це сильний стрес для наших домашніх улюбленців. А тепер, коли розпочалася війна, яку розв'язала росія, щодня можна чути сирени, стаються вибухи й обстріли. Собаки відчувають подвійний стрес. Як заспокоїти свого улюбленця у "Сніданку. Онлайн" розповів кінолог Владислав Плахтій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тварини в умовах війни: правила вивезення тварин закордон та перевезення всередині країни

Навіть коли просто звучить сирена, собаки відчувають, що щось стається не так: наприклад, вони розуміють, що вибігають з хазяїнами на вулицю в укриття дуже швидко, а не так, як зазвичай на прогулянку. У них відбувається асоціативний ряд: вони поєднують гучність сирен з небезпекою. Так само з вибухами: вони чують навіть ті, які відбуваються далеко. Кінолог радить:

Під час того, як лунає сирена чи відбуваються вибухи й обстріли, тримайте собаку завжди біля себе, адже тоді тварини відчувають себе набагато безпечніше. Під час паніки тварина може почати тікати, а потім, коли заспокоїться, може вже бути далеко від вас. Якщо у собаки навпаки ступор, беріть її на руки та несіть.

Якщо ваш регіон знаходиться у відносній безпеці та у вас є можливість, намагайтеся з собакою декілька разів "відпрацювати" ваш шлях до укриття. Декілька разів у мирний час при звичайній прогулянці пройдіться до нього або навіть зайдіть всередину. Тоді у собаки зникає асоціативний ряд з небезпекою: тобто вона починає розуміти, що вона знаходиться у цьому місті не тільки тоді, коли відбувається щось не так. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організації, які допомагають тваринам під час війни та турбуються про покинутих під час евакуації

Якщо ви на постійній основі знаходитеся не вдома, а, наприклад, разом з домашнім улюбленцем у метрополітені, то кінолог заспокоїв: метрополітен як небезпеку частіше сприймають люди, аніж собаки. Для них це може асоціюватися зі з'їздом друзів, які опинилися в одному місці: наприклад, у метрополітені може бути не одна собака, а багато різних, з ким ваша тваринка може познайомитись. Але варто уникати декілька помилок людей:

  • Не намагайтеся насильно подружити собак: для тварин це сильніший стрес, аніж їхнє знаходження у метрополітені.
  • Якщо ваша собака все ж хоче познайомитись з кимось, не варто його стримувати.
  • Давайте собакам контактувати багато разів з коротким проміжком часу: тобто підійшли на 2 хвилини та розведіть у різні сторони. Це треба робити, аби у собак не виник конфлікт і у них буде формуватися позитивна асоціація один до одного. Якщо ж дати їм хвилин 20-30 погуляти, у них може статися конфлікт, і при наступних зустрічах вони можуть провокувати його продовження.
Новини по темі