Автомат чи механіка: які нововведення чекають на водіїв і чи правда всім доведеться змінювати старі посвідчення? Коментує експерт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Від завтра набудуть чинності нововведення, які стосуються видачі посвідчень водія. Що про них треба знати?

Поділитися:

З 29 грудня в Україні змінюються правила видачі посвідчень водія: у документі буде вказано, на якому автомобілі людина проходила навчання: з автоматичною, чи механічною коробкою передач. Що це змінює для водіїв та чи треба обмінювати старі посвідчення на нові? Розбиралися у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла про військовий облік жінок: кому, де і до якого числа треба зареєструватися і для чого це потрібно

Нововведення, які стосуються видачі посвідчень водія в Україні, прокоментував представник головного сервісного центру МВС Юрій Смолянінов. Він зазначив, що людина, яка проходила навчання на машині «автоматі», відтепер не зможе керувати «механікою». У той же час, якщо пізніше у цього водія буде бажання здати на посвідчення на авто з механічною коробкою, це можна зробити у будь-який час, це не заборонено.

Для чого потрібні нововведення?

Від завтра на нових посвідченнях водія в Україні з’явиться нова позначка: відмітка 78 навпроти графи з позначенням категорії транспортного засобу, яким людині дозволено керувати. Ця відмітка буде ставитися на посвідченнях лише тих, хто вчився керувати автомобілем на автоматичній коробці передач. І людям з посвідченнями, у яких буде стояти відмітка 78, не буде дозволено керувати транспортними засобами з механічною коробкою передач.

Юрій Смолянінов коментує, для чого потрібні ці нововведення:

«Україна максимально наближає свої нормативні документи до законодавства Європейського Союзу. Багато українців за кордоном беруть на прокат машини, і деякі країни вимагають посвідчення водія міжнародного зразка. Але з цією відміткою цілком достатньо буде українського посвідчення водія».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивовижні люди поряд: розповідаємо про неймовірні вчинки українців в рамках премії «Ті, що вражають» (голосування)

Чи потрібно змінювати старі посвідчення водія на нові?

Представник головного сервісного центру МВС Юрій Смолянінов наголошує – старі посвідчення водія змінювати на нові не буде потрібно. Також він додає:

«При звичайній заміні посвідчення у зв’язку з втратою, пошкодженнями чи якимись іншими факторами документ буде виданий абсолютно аналогічний тому, який втрачено, або який підлягає заміні».

Дивіться також відо про військовий облік жінок в Україні: про що йдеться в новому наказі Міністерства оборони:

Новини по темі