COVID-19: в Україні почали вводити ревакцинальну дозу вакцини та стало відомо, як довго вірус живе в організмі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

В Україні 990 осіб вже отримали третє щеплення від COVID-19. Кому і як можна його отримати?

Поділитися:

Коронавірус може залишатися в організмі людини понад 7 місяців. Це виявили дослідники з національного інституту охорони здоров'я США. Із дихальних шляхів вірус поширюється у серце, мозок і майже усі органи людського тіла. Експерти додають, що можливо, залишки в тканинах можуть пояснити те, чому деякі люди декілька місяців відчувають симптоми хвороби. Наразі дослідження на стадії процедури рецензування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бустерна вакцинація, міксування вакцин від коронавірусу та узаконення в Україні щеплення за кордоном – коментує головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

Тим часом, в Україні розпочали вводити ревакцинальну дозу проти COVID-19. Третя ін'єкція запроваджена для медичних працівників і співробітників будинків інтернатного типу. У списку також пацієнти з тяжкими хронічними хворобами. А ще цю дозу можна буде отримати перед поїздками до країн, де вимагають три дози. Однак, з дати отримання другої дози повинно пройти не менше, ніж 6 місяців. 22 грудня МОЗ України затвердило наказ про вакцинацію третьою дозою медпрацівників та працівників будинків інтернатного типу. Для ревакцинації використовують тільки мРНК-вакцини (Moderna або Comirnaty/Pfizer). За даними МОЗ, станом на 28 грудня ревакцинальну дозу отримали вже 990 осіб.

Нагадаємо, що додаткова доза – це доза, яку вводять імунокомпрометованим пацієнтам з метою досягнення кращого захисту від інфекційної хвороби, а ревакцинальна (бустерна) доза – то це доза, яка вводиться з метою посилення імунної відповіді, що згасає з плином часу. 

Цікаво, що в Ізраїлі та Південній Кореї коронавірус розпочинають лікувати пігулками. Їх призначають хворим із легкою та середньою формами тяжкості, які схильні до серйозного перебігу хвороби. Розпочинати лікування необхідно протягом п'яти днів після отримання позитивного тесту. Препарат майже на 90% знижує ризик госпіталізації та летальності. Один курс лікування коштує близько 500 доларів.

Бустерна доза: коли і кому потрібно знову вакцинуватися, дивіться сюжет:

Новини по темі