“Безбар’єрність на сьогодні - це суспільна норма”: у “Сніданку з 1+1” розповіли, як облаштувати доступне середовище

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як облаштувати безбар’єрне середовище у повсякденному житті?

Поділитися:

26 грудня у ефірі “Сніданку з 1+1” на телеканалі "1+1 Україна" вийшов четвертий епізод рубрики  “Долати барʼєри”, ведучими якої є Єгор Гордєєв та Олександр Терен - доброволець батальйону "Карпатська Січ", який у травні 2022 року під час боїв на Харківщині отримав важке поранення, втративши обидві ноги. 

У попередніх епізодах ведучі вчилися долати фізичні та психологічні барʼєри, а сьогодні у рубриці розповіли, як облаштувати безбар’єрне середовище у повсякденному житті. Своїм досвідом поділилась громадська діячка Уляна Пчолкіна та її чоловік Віталій, які на етапі будівництва будинку в Бучі, де придбали квартиру, домоглись від забудовника облаштування пандусів та створення доступного середовища для всіх мешканців.

“Коли вимкнули електрику через “приліт”, у нас не було жодних комунікацій, ні води, ні газу, ні електрики, ні зв'язку. Єдиним способом дізнатися новини, обмінятися якоюсь інформацією з людьми, їжею - було вийти в двір”, - говорить Уляна.

Віталій розповів, як їм із дружиною довелось боротись за створення безбар’єрного середовища у власному ЖК. Тепер подружжя ділиться своїм досвідом із громадськістю.

“Тут історія цікава, ми жили в Києві в недоступному будинку, продали квартиру і інвестували в цей будинок, коли тут ще навіть не було котловану. Нас запевняли, що буде все супер доступне, все враховано, за усіма нормами. Але коли вже добудували і накрили дах, ми побачили що це зовсім не так. Ми розмістили відкритий лист на форумі нашого житлового комплексу, почали піднімати цю тему, потім ЗМІ зацікавились. І так ми дотиснули забудовника. Нас підтримували сусіди, і потім, коли в них почали з’являтися діти, вони сказали: слухайте, у нас найкомфортніший острів тут у Бучі, довкола двору дуже зручно, тому що всюди можна нормально пройти з дитячою коляскою”, - розповідає Віталій.

Окрім того, подружжя Віталія та Уляни облаштували доступний вхід до офісу свого волонтерського штабу та консультують інші компанії, які також бажають дотримуватись всіх сучасних норм доступного середовища.

“Безбар’єрність на сьогодні - це суспільна норма. Ми маємо переобладнати все, що у нас є, ми маємо зробити Україну безбар’єрною. Ми не маємо будувати нових бар’єрів тому, адже ми маємо повертати наших громадян банально до сплати податків. І якщо ці бар’єри будуть заважати людині вийти на вулицю і шукати роботу або нову освіту, то ми втрачаємо громадян”, - коментує Пчолкіна.

Нагадуємо, у межах рубрики “Долати барʼєри”, в основу якої ліг “Довідник безбарʼєрності”, створений за ініціативи Олени Зеленської, ведучі говоритимуть «про» і «з» людьми з інвалідністю, щоби бачити, чути, відчувати одне одного, долати будь-які бар’єри у спілкуванні та будувати безбар’єрну країну суперлюдей разом.

Під час ефірів Єгор та Олександр підіймають теми подолання психологічних барʼєрів, як дітям реагувати на людей з протезами змалку, як створювати безбар'єрний простір навколо і чому це важливо, а також про транспорт без барʼєрів. 

Переглянути попередні випуски рубрики можна на YouTube-каналі “Сніданку з 1+1”. Дивіться останній випуск рубрики 29 грудня о 8:15  на телеканалі “1+1 Україна” та платформі кіно та телебачення Київстар ТБ. Партнери рубрики - компанія Mastercard та ГО "Безбар'єрність".

1+1 media  і  Mastercard є учасниками спільноти «Бізнес без бар’єрів», об'єднаної навколо ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів»

Новини по темі