Чемпіонка світу Дар'я Білодід: про підготовку до Олімпіади в Токіо, сльози та дієту (відео)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Перша олімпійська нагорода в історії українського жіночого дзюдо: Дар'я Білодід про тренування та особисте життя
Соцмережі Дар'ї Білодід

Як в юної дзюдоїстки проходили тренування до змагань на Олімпіаді-2020, про який відпочинок мріє та чи закохана Дар'я Білодід?

Поділитися:

Вона бронзова призерка ігор у Токіо: це перша олімпійська нагорода в історії українського жіночого дзюдо. Білодід, попри юний вік, уже титулована на міжнародному рівні дзюдоїстка. Вона чемпіонка Європи та двічі чемпіонка світу. Сьогодні зірка в студії "Сніданку з 1+1" розповість, чому плакала на чемпіонаті та як проходили її підготовки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець встановив олімпійський рекорд: плавець Михайло Романчук у Токіо показав рекордний час

Першу світову перемогу Дар'я здобула в 17 років: вона стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії дзюдо. У 2019 повторила тріумф. Її називають анакондою за жорсткий захват на татамі. Її батьки – професійні дзюдоїсти. Тренери її спочатку віддали на художню гімнастику, хоча дівчина вже тоді хотіла стати олімпійською чемпіонкою в справі батьків, і от: перша бронза незалежної України в жіночому дзюдо. Сльози на чемпіонаті – це щастя чи розпач? Спортсменка прокоментувала:

Насправді то були сльози розчарування, бо я прагнула золотої медалі. Це була мрія всього мого життя. Важко було зрозуміти тоді, що я втратила дитячу мрію. Але зараз я ціню свою медаль, вона для мене багато значить. В той момент я була розбита. Мама бачила мій стан й розуміла, що медаль мала бути моєю. Вона сказала: "Якщо тобі вона не потрібна, зроби це заради нас". 

ФОТО:соцмережі Дар'ї Білодід

Який був найскладніший етап тренування до чемпіонату в Токіо? Дар'я розповіла:

Ти живеш тільки спортом. Весь свій час я витрачала на тренування, дім. Ти не можеш піти посидіти десь з друзями не тільки тому що ти виснажений, а ще й через коронавірус. Треба було дуже берегтися до чемпіонату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецькі гімнастки в закритому комбінезоні: революція в спортивній моді

Дієта спортсменів: чи правда, що Дар'я Білодід майже нічого не їла?

Мені треба було тримати вагу: як я витримаю весь цей час? Не можу сказати, що в мене була якась важка дієта. Але я не можу з'їсти багато фруктів чи випити багато води, бо все розраховано по грамах, літрам. Я завжди думала: от закінчиться олімпіада, тоді поїм. Перше після Японії з'їла суші, потім шашлик, потім Макдональдс... Зараз я не зважуюсь навіть, хочу відпочити.

Існує міф, що коли батьки захоплюються тим самим, що й дитина, в нього "зникає дитинство", а родина стає найсуворішим тренером. Чи спіткало це українську спортсменку? Пояснила:

Це полегшувало мені життя, я не відчуваю тиску, ми спілкуємося спокійно про тренерів, помилки, конкурентів тощо. В мене було спортивне дитинство, я не могла піти з друзями куди завгодно та коли завгодно. Проте я щаслива, що обрала такий шлях.

Дар'я розповіла: хоче провести місяць без тренувань та дзюдо, а потім вже знову в роботу. Хоче багато їсти та поїхати в теплу країну, купатися в океані чи морі, пити смачний коктейль. А от як в спортсменки в особистому житті та чи хоче вона змінити свої інтереси? Дзюдоїстка зауважила:

Зараз мої серце вільне, я навіть не думала про це. Я сконцентрована була на тренуванні. Але якщо раптом когось зустріну, то я готова відкрити серце. 

Дар'я також зізналась, що не планує змінювати траєкторію до перемоги і згодом готуватиметься до змагань в Парижі.

Мене звали в моделінг, проте я хочу сконцентруватися на одному. Найперше місце для мене – спорт. Я журналіст за фахом, в майбутньому сподіваюсь працювати по професії. Але поки що – спорт, спорт і ще раз спорт.

Дізнатись більше подробиць життя чемпіонки з жіночого дзюдо можна, переглянувши відео програми "Сніданок з 1+1":

Новини по темі