Чи варто худнути за дієтою Дюкана: ефективність та шкода методу

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Розповідаємо про одну з найпопулярніших дієт світу.

Поділитися:

Питання: «як швидше скинути зайві кілограми?» хвилює сучасних жінок та, вочевидь, хвилюватиме і прийдешні покоління. Адже мода на струнке, здорове тіло не минає, а нинішній темп життя не особливо сприяє постійній підтримці гарної фігури.

Тому, перед настанням теплих пір року, відпусткою чи урочистим заходом, багато жінок занурюються в Інтернет та вишукують методи швидкого схуднення.

Як показує статистика, за кількістю пошукових запитів, найпопулярнішою у світі вважається дієта французького лікаря П’єра Дюкана.

СУТЬ ДІЄТИ ДЮКАНА

Складається дієта з чотирьох фаз: атаки, чергування, що призводять до різкого зниження маси тіла + закріплення та стабілізації, що допомагають утримати результат.

Всього до дієтичного меню входить 100 продуктів (більшість із них – білкові). В цьому контексті лікар радить вживати курятину, індичку, яйця, рибу (але не консервовану), кролятину, яловичину, помідори, броколі, брюссельську капусту тощо. При цьому обмежень стосовно кількості їх вживання немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 причин, чому знежирені продукти не завжди сприяють схудненню

На початковій фазі дієти дозволяється споживати виключно білкові продукти. Згодом поступово додаються вуглеводи. А на заключній стадії своєї дієти Дюкан рекомендує навіть деякі жири. Згаданий «фінальний раціон» лікар радить зберігати протягом усього подальшого життя. З однією лише поправкою – якийсь із днів тижня повинен бути «суворо білковим» .

З поміж інших дана дієта вирізняється й необхідністю щоденного споживання висівок та відсутністю потреби день у день вираховувати калорії.

Як і багато дієтологів, найкращий ефект від своєї програми харчування Дюкан обіцяє за умови збільшення фізичних навантажень та переходу до більш рухливого способу життя.

Результативність методу – безсумнівна, як показує статистика, за перший же тиждень дієти люди втрачають від 4 до 10 кг зайвої ваги.

За дієтою П’єра Дюкана свого часу худнули Пенелопа Крус і Кейт Мідлтон, що забезпечило йому світову популярність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які жири потрібно вживати, щоб схуднути

Проте, численні дослідження доводять – у системі правильного харчування «по-дюканівски» не все так бездоганно.

НЕДОЛІКИ ДІЄТИ ДЮКАНА

1. Недостатня кількість енергії у продуктах харчування.

Все через абсолютну відмову від глюкози, що міститься у фруктах і ягодах.

2. На першому (білковому) етапі організму істотно бракує решти корисних речовин.

Недостатня кількість вітамінів і мікроелементів призводять до ламкості нігтів і волосся, погіршують роботу шлунково-кишкового тракту.

3. Неприємним наслідком дієти є й надлишок білків у організмі, що часто призводить до утворення каменів у нирках і солі в суглобах.

Тож, обираючи для себе програму схуднення, пам’ятайте – чимало людей мають протипоказання до дієти Дюкана. Перед тим, як почати її «практикувати» – обов'язково проконсультуйтесь із лікарем.

Новини по темі