Чим корисна картопля та як її правильно вживати без шкоди для здоров'я (коментує лікар-дієтолог Наталія Самойленко)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Картопля для українців, як другий хліб, але чи корисна вона? Коли, скільки та в який час краще вживати картоплю розказала лікар-дієтолог.

Поділитися:

В Україні картоплю називають другим хлібом. У світовому рейтингу країн за кількістю споживання картоплі Україна входить в п'ятірку. Чим корисна картопля та як її правильно вживати без шкоди для здоров'я розказала лікар-дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко у програмі «Сніданок з 1+1».

Лікар-дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко прокоментувала, що в залежності від способу приготування, картопля по-різному може впливати на організм людини. Тобто, один вид продукту має різний смак, калорійність, різний набір елементів та вітамінів, різні показники інсулінового та глікемічного індексу. 

Найбільше підіймає рівень цукру у крові — звичайне картопляне пюре. Воно має глікемічний індекс 90 — це майже стільки, скільки має цукор. 

Найкориснішою стравою є картопля зварена у "мундирі". Вона має найменший глікемічний індекс. Також, як стверджує лікарка, холодне блюдо з картоплі є більш корисним та майже не додає людині ваги. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт приготування котлет з минтая та картопляного пюре від Руслани Писанки з додаванням секретного інгредієнта — це дуже смачно (відео)

Коли краще вживати картоплю та з чим поєднувати

Наталія Самойленко прокоментувала, що картопля — це дуже смачний поживний продукт, але, із-за високого вмісту крохмалю, вживати її краще в першій половині дня (на сніданок або обід). Вечеряти стравами з картоплі не варто. Дуже гарно поєднувати картоплю з грибами, зеленню, рибою. 

Замінити картоплю можна іншими овочами, що містять менше крохмалю, наприклад, всім видами капусти. 

в чому користь картоплі

Лікар-дієтолог Наталія Самойленко розвінчує найпоширеніші міфи про картоплю — про це дивіться у відео сюжеті. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопляні деруни по-американськи: смачний та простий рецепт тейтер тотс (відео) 

Дивіться відео рецепт приготування чиказької піци з сиром:

Новини по темі