Чим загрожує звичка їсти перед екраном та які овочі і фрукти вживати взимку розказує дієтолог Наталія Самойленко

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Дієтологиня Наталія Самойленко ділиться двома новими корисними звичками у рамках "Місяця змін".

Поділитися:

У рамках Місяця змін від «Сніданку з 1+1» дієтологиня Наталія Самойленко ділиться двома хорошими звичками. Це – їсти у відповідному місці та щодня вживати мінімум 5 овочів. Низка досліджень доводять, що переглядаючи фільм чи листуючись у соцмережах людина може з’їсти на 15-25% більше їжі. Чому так відбувається і чому це небезпечно – розповідає лікар-ендокринолог та дієтолог Наталія Самойленко.

Переглядаючи фільми чи соцмережі, людина може з’їсти на 15-25% більше. Це все веде, звісно, до зайвої ваги. Зайва вага призводить о великої кількості захворювань: серцево-судинна система, онкологія та інші. Їсти варто за обіднім столом.

звички

Не можна їсти:

  • На ходу
  • Перед екраном
  • За робочим місцем
  • В кінотеатрах

Хаотичні прийоми їжі не корисні для нашого здоров’я. Їжа завжди асоціювалась із традиціями, сімейними ритуалами, і це варто повернути у свої життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відмовитися від перекусів та чому вони шкідливі для нас? Поширені міфи про перекуси розвіює дієтолог Наталія Самойленко

Взагалі, дивлячись фільми, не варто їсти нічого, радить дієтолог Наталія Самойленко. На час зміни звички, можна замінити попкорн на горішки, але і це із часом прибрати. Все одно, їсти перед екраном – це погана звичка.

Приходячи в кінотеатр, намагайтесь не хрумтіти і не заважати людям, які поряд і цього не роблять, які просто прийшли подивитись кіно. Ми ж не приносимо яблука, моркву та інші перекуси у театр або на балет, і кіно – це теж вид мистецтва.

Насліди хаотичного харчування:

  • Зайва вага
  • Переїдання через неуважність
  • Відсутність насолоди від їжі
  • Порушення процесу травлення

правила харчування

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібно дітям їсти перші страви щодня, чи це стародавні стереотипи (розказує дієтологиня)

Скільки їсти овочів, щоб зміцнити здоров’я

ВОЗ радить вживати мінімум п’ять порцій овочів чи фруктів на день, близько 400-600 грам. Це майже всі види овочів та фруктів, включно із замороженими.

Чому важливо вживати 5 різних овочів та фруктів на день?

Усі дослідження показують взаємозв’язок між тим, скільки ми споживаємо овочів та фруктів і хронічними хворобами. Ми можемо продовжити своє життя, якщо щодня половину нашого раціону будуть складати овочі. Це мають бути 5 різних овочів і бажано, різного кольору, щоб отримувати різні фотохімічні речовини. В овочах та фруктах є вітаміни, мікро та макроелементи і клітковина. Клітковини ми маємо отримувати близько 30 грамів, але, на жаль, ми її споживаємо в 10 разів менше. Це загрожує проблемами зі здоров’ям, проблемами із самопочуттям.

Тарілку варто наповнювати наполовину овочами на сніданок, обід та вечерю. Овочі можуть бути різними. Це не тільки сирі салати чи суп із сезонних овочей, а і квашені, заморожені. Так, вітаміни трохи руйнуються, але при заморожуванні, вони залишаються. Необхідно вживати 5 порцій. Одна порція – це одна чашка, приблизно 90 грамів (400-600 грам на день).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи корисні яйця для організму? Скільки яєць і в яку пору доби можна їсти без шкоди для здоров’я? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Основні міфи про овочі

  • Не ситні
  • Взимку немає овочів
  • Термічно оброблені овочі – без вітамінів

міфи про овочі

Якщо взяти індекс ситності овочів, то завдяки клітковині, у овочів досить високий цей коефіцієнт. Взимку у нас більше можливостей їсти овочі з більшою кількістю клітковини. Квашені овочі (капуста, огірки, яблука) – це не тільки клітковина, вітаміни, мікроелементи, а це ще й корисні бактерії, які допомагають роботі шлунково-кишкового тракту.

Якщо є бажання, ми можемо з легкістю забезпечувати собі виконання правила 5 овочів та фруктів: ще є зелень, лук, часник, є зимові фрукти (цитрусові, яблука). Поєднання фізичних навантажень (спорту) і здорового харчування, дає відчуття благополуччя та щастя.

Нагадуємо, «Сніданок з 1+1» розпочав місяць корисних змін. Його головна мета – допомогти у формуванні корисних звичок та відмовитися від непродуктивних, що зробить життя цікавішим, здоровішим та довшим. Дієтологиня та ендокринологиня Наталія Самойленко, фітнес-тренерка Ксенія Литвинова та тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя розробили трекер корисних звичок. Даний трекер можна переглянути та завантажити за посиланням. Роздрукуйте цей трекер і повісьте собі на холодильник. Він буде мотивувати вас і систематизувати ваші дії щодо формування корисних звичок.

Приєднуйтеся до місяця змін від «Сніданку з 1+1» у соцмережах під хештегом #СніданокЗвички. Наприкінці місяця серед найбільш активних користувачів буде обрано 3-х переможців і розіграно призи від експертів.

Дивіться, чому варто відмовитись від перекусів поради даєтолога

Новини по темі