Цькування на роботі: чому мобінг небезпечний

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Що робити, якщо піддались травлі у робочому колективі- розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Цькування, травля, неповажливе ставлення та приниження на робочому місці з боку колег або керівництва - все це можна описати словом мобінг. В лексиконі воно зʼявилось нещодавно. Та сам мобінг це те, що насправді терпить велика частина українців в рамках своєї діяльності.

Команда «Сніданку з 1+1» опитала людей з цього питання. Багато людей відзначили, що таке відношення до себе дійсно переживали. Одна з опитаних - пані Марія каже, що працювала маркетологом у компанії, де будь-яку вільну хвилину намагалась перечекати наодинці у своїй машині через цькування у колективі.

До повномасштабного вторгнення в Україні затвердили законопроєкт, що передбачав перевірку колективів на систематичне психологічне приниження чи економічний тиск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про новий порядок нарахування пенсії : як отримати додатковий страховий стаж, якщо не працював

Народна депутатка Юлія Гришина була одна з тих, хто займався розробкою даного закону. Жінка поділилася, чому мобінг є небезпечним явищем: 

«На жаль, є випадки, коли люди закінчували і самогубством життя внаслідок мобінгу. Окрім цього, мобінг значно впливає на показники діяльності будь-якого підприємства, установи або організації».

Наразі перевірки компаній на цькування припинили через війну, та скоро заходи виявлення і протидії мобінгу будуть відновлені.

«І так дуже велике напруження, складні часи. Тому всі повинні знати, що таке мобінг і чому він заборонений. Цього робити не можна, ми повинні підтримувати одне одного. Всі роботодавці і робітники мають працювати над тим, щоб створити максимально дружню обстановку».

За алгоритмом, кожен працівник матиме право звернутись з відповідною заявою до Держпраці, її представники приїздять на перевірку і у разі встановлення фактів виявлення мобінгу справа піде до суду. Адвокатка Ганна Лисенко зазначає, що варто зберігати листування та переписки, що в подальшому зможуть засвідчити неповажну поведінку з боку колег або начальства. Таким чином з доказами буде більше шансів отримати позитивний результат.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде збільшення податків : експерт розповів, як уряд покриватиме бюджетний дефіцит

Новини по темі