Як кинути палити й не набрати після цього зайву вагуУ програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог Галина Незговорова розповіла, чому важливо берегти здоров’я печінки та порадила, які харчові продукти можуть позитивно вплинути на її стан.

Читайте також: Замінник цукру: Плюси та мінуси вживання фруктози

Печінка виконує в організмі понад 500 важливих функцій. Це справжня хімічна лабораторія, де відбувається понад сотня хімічних реакцій. 

Від стану печінки залежить не тільки зовнішній вигляд і самопочуття, але й саме життя. Тому будь-яке її ураження позначається на роботі всіх органів ти систем: від кровообігу до психіки.

ФАКТОРИ, ЯКІ НЕГАТИВНО ВПЛИВАЮТЬ НА РОБОТУ ПЕЧІНКИ

1. Токсичні та хімічні речовини

2. Вживання медикаментів

3. Бактерії, віруси

4. Нераціональне харчування

5. Стреси

6. Наявність захворювань системи травлення, серцево-судинної системи та щитоподібної залози.

Здатність печінки до відновлення просто вражає. Навіть коли залишається лише 25% здорової тканини, за певний час печінка здатна повністю відновитися, - зауважує Галина Незговорова.

Читайте також: Знизити ризик розвитку онкозахворювань і підвищити імунітет допоможе селен.

ЯК ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВЯ ПЕЧІНКИ

Щоб зберегти печінку необхідно їсти не менше 3-4 разів на день в невеликій кількості, не переїдати і не голодувати.

З раціону необхідно виключити копчене, жирне, смажене, консерви та алкоголь.

Серед харчових продуктів печінці найбільше необхідні білкові продукти: яйця, м'ясо, риба.

Друге – продукти, багаті на клітковину. Це можуть бути крупи, овочі, фрукти, ягоди та зелень.

Пийте достатню кількість чистої води, натуральних соків, нежирних кисломолочних продуктів та більше гуляйте на свіжому повітрі, - переконує дієтолог.

Правильне харчування та здоровий спосіб життя забезпечать гарну роботу печінки, а відповідно і чудове самопочуття.

Нагадаємо, не так давно дієтолог порадила продукти, які збережуть молодість шкіри.