Замінник цукру: Плюси та мінуси вживання фруктози

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У програмі «Сніданок з 1+1» експерт розповіла про властивості фруктози.

Поділитися:

Як підібрати індивідуальну дієту: Поради Олексія ДушкиУ програмі «Сніданок з 1+1» дієтолог-гастроентеролог Галина Незговорова розповіла, наскільки корисною є фруктоза, у яких продуктах харчування вона міститься, а також порадила, скільки можна вживати її на день.

Читайте також: Безглютенова дієта: Плюси і мінуси харчування без глютену.

Фруктоза – одна з найвідоміших альтернатив цукру та порятунок для людей з цукровим діабетом. За корисні властивості її часто називають природнім фруктовим цукром.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ФРУКТОЗИ

Натуральна фруктоза зміцнює імунітет, зменшує ризик появи діатезу та карієсу, що може провокувати солодке. Проте найголовніше - фруктоза знижує рівень цукру в крові, тому її рекомендують вживати людям, які мають цукровий діабет.

Натуральна фруктоза є джерелом вітаміну Е і бета-каротину, тонізує і допомагає відновити витрачені сили та енергію.

Однак зловживати фруктозою не можна, адже штучно отримана вона може бути шкідливою для здоров’я, викликати надмірний апетит і навіть провокувати залежність організму, що часто є причиною ожиріння.

Читайте також: Їжа для розуму: Які продукти змусять мозок працювати краще.

РІЗНИЦЯ МІЖ ГЛЮКОЗОЮ ТА ФРУКТОЗОЮ

Фруктоза і глюкоза мають однакову калорійність Однак хімічна структура у них різна.

Звичайний цукор  на 50% складається з глюкози, інші 50 – фруктоза, - каже Галина Незговорова.

Засвоюються ці речовини також по-різному. Наприклад, фруктоза засвоюється лише клітинами печінками, для цього непотрібний інсулін, тобто при його вживанні підшлункова залоза відпочиває.

Раніше фруктозу дійсно вважали чудовим замінником цукру, проте усе залежить від кількості. На жаль, сьогодні більшість дієтологів вважають, що саме через отакі зловживання фруктозою ми маємо епідемію ожиріння та цукрового діабету, - переконує дієтолог.

СКІЛЬКИ МОЖНА ВЖИВАТИ ФРУКТОЗИ НА ДЕНЬ

У натуральному вигляді фруктоза міститься майже в усіх солодких ягодах, фруктах і навіть в овочах. Багато її також у бджолиному меді.

Добова норма фруктози має бути 4 г вуглеводів на 1 кілограм нормальної ваги.

Якщо жінка має 60 кг ваги, то десь приблизно 240 г вуглеводів вона має їсти щодня. З цієї кількості фруктози має бути не більше 20 г, яка міститься у всьому раціоні харчування, - зауважує експерт.

Порахувати кількість фруктози, яку ви вживаєте на день, дость просто. Для цього можна подивитися спеціальні таблиці із вмістом цієї речовини у продуктах харчування і порівняти з тим, що ви з’їли за день.

Ненатуральну фруктозу потрібно максимально мінімізувати у раціоні, - підкреслює Галина Незговорова.

Пам’ятайте, найкраще фруктоза засвоюється в організмі людини у природному вигляді, тобто у фруктах, ягодах і овочах. Тільки у цьому випадку вона буде найменш шкідливою.

Нагадаємо, не так давно дієтолог розповіла про те, який продукт покращує стан шкіри та виводить токсини.

Новини по темі