Пандемія може завершитися вже наступного року — припускають у ВООЗ (про ситуацію у світі та Україні та нову вакцину)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У ВООЗ назвали можливі сроки закінчення пандемії коронавірусу COVID-19.

Поділитися:

Уже шостий день в Україні спостерігається зниження захворюваності на COVID-19, розповіли у "Сніданку з 1+1". Однак, експерти попереджають про відновлення зростання через ситуацію з Омікроном в Європі. Прогнозують, що нова хвиля захворюваності буде більша за рівень дельти, але меншою за рівнем госпіталізацій та смертності завдяки зростанню рівня вакцинації.

Також у ВООЗ припускають — пандемія може завершитися вже наступного року, оскільки очікується поява вакцин другого і третього покоління та інші медичні інновації, що допоможе звести передачу вірусу до мінімуму. У ВООЗ вже підвердили, що Омікрон передається швидше за Дельту і люди, що вакциновані чи вже перехворіли, з більшою ймовірністю можуть заразитись повторно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додаткова вакцинація від коронавірусу, штам Омікрон, щеплення дітей та прогнози поширення COVID-19 взимку: розмова у «Сніданку з 1+1» з експертом

Головний інструмент у боротьбі із розповсюдженням Омікрону — додаткові щеплення. ЄС вже схвалив виористання нової американської вакцини Novavax у 27 країнах. Ця вакцина ґрунтується на "традиційній методиці", вакцини такого типу називають "мертвими", бо вони містять інактивовані віруси або компоненти таких вірусів. Вакцина від американського концерну Novavax під назвою Nuvaxovid або NVX-CoV2373 має таку ж мету, що й інші вакцини: навчити імунну систему розпізнавати вірус Sars-CoV-2 і протидіяти йому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий штам коронавірусу OMICRON: звідки походить, які головні симптоми, чому так називається

Вакцина від Novavax має білкову основу і містить наночастинку характерного спайкового білка. Імунна система після щеплення виробляє антитіла проти цього білка і стає таким чином краще підготовленою до зустрічі зі збудником Sars-CoV-2. При цьому реакція відбувається набагато швидше, оскільки організм після введення даної вакцини — на відміну від інших вакцин — не повинен спочатку виробляти ці спайкові білки. Novavax, як і більшість вакцин, потрібно вводити двічі.

Більше про штам коронавірусу Омікрон дивіться у відео:

 

Новини по темі