День пам'яті Героїв Небесної Сотні: якою була кульмінація подій на Майдані

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розповіли про події на Майдані 18-20 лютого та про початок російсько-української війни.

Поділитися:

20 лютого 2024 року Україна відзначає День пам'яті Героїв Небесної Сотні – день, коли ми схиляємо голови перед пам'яттю близько 100 загиблих активістів Революції Гідності, які віддали своє життя за свободу, гідність та європейське майбутнє України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим США та росія погрожували Україні задля відмови від ядерної зброї: відповів Акім Галімов

Коротка хронологія Революції Гідності

  1. 21 листопада 2013: Уряд України на чолі з Миколою Азаровим оголошує про призупинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. 30 листопада стається перша масова спроба розігнати протестувальників, більшість з яких були студентами. Це спричиняє ще більший суспільний резонанс та стає початком масових протестів, які отримують назву "Євромайдан".
  2. Грудень 2013: протестувальники збираються на Майдані Незалежності та інших площах українських міст. 1 грудня відбувається перше силове протистояння між мітингувальниками та силовиками. 8 грудня президент Віктор Янукович обіцяє відновити курс на європейську інтеграцію.
  3. Січень 2014: протести на Майдані тривають.16 січня Верховна Рада України приймає закони, які отримали назву "драконівських". Вони обмежували свободу громадян, вводили цензуру у ЗМІ та порушували порядок проведення мітингів. 22 січня стає відомо про перших загиблих протестувальників. 
  4. Лютий 2014: 18-20 лютого відбуваються найжорстокіші сутички між протестувальниками та силовиками. Внаслідок дій "Беркуту" за цих 3 дня гине близько сотні людей, тисячі отримують поранення. 22 лютого Віктор Янукович тікає з України, а Верховна Рада України усуває його з поста президента та призначає дострокові президентські вибори. Україна підписує Угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Небесна Сотня

20 лютого протестувальники назвали "Кривавим четвергом". На той момент революція триває вже кілька місяців, влада продовжує годувати суспільство обіцянками, однак нічого не відбувається. 18 лютого Народним віче було прийнято рішення здійснити мирну ходу до урядового кварталу. Головні вимоги — скасування законів 16 січня, амністія протестувальникам, обмеження повноважень президента, повернення до Конституції 2004 року. 

Мирну ходу насильно припинили силовики. 19 лютого було оголошено "перемир'я", однак водночас влада запроваджує "антитерористичну операцію" та дає дозвіл на використання вогнепальної зброї. 20 лютого від обстрілів силовиків загинуло близько 50 людей. Сукупною назвою жертв під час усією Революції Гідності стала "Небесна Сотня". Наймолодшому загиблому було 17 років, найстаршому — 82. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Києво-Печерська лавра стала епіцентром московської пропаганди: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Початок російсько-української війни

Під час наймасовіших вбивств на Майдані росія почала окупацію Криму. Відомо, що підготовка до цього тривала ще задовго до подій революції. Російська влада розуміла, що втрачає контроль над Україною через величезний опір суспільства. Таким чином, кінець Революції Гідності припав на початок російської агресії, яка за 8 років переросла у повномасштабну війну. 

Пам'ятаємо про загиблих під час Революції Гідності та тих, хто віддає своє життя за незалежність України 10 років по тому.

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новини по темі