Дитяче фото на згадку: хто може фотографувати дитину й оприлюднювати кадри в соціальних мережах (коментує юрист Лаврентій Царук)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Хто може фотографувати дитину й оприлюднювати її фото в соціальних мережах
Рixabay/Ukrtor

Чи мають право батьки викладати в мережу фото своїх або чужих дітей? Чи потрібен на це дозвіл — прокоментував юрист Лаврентій Царук.

Поділитися:

На перше вересня соціальні мережі рясніють світлинами з різних урочистостей. Чи можуть сторонні люди фотографувати та викладати фото дітей у соціальні мережі та чи потрібна на це згода батьків? На ці питання відповів юрист Лаврентій Царук у програмі «Сніданок з 1+1»

Юрист Лаврентій Царук прокоментував, що в Україні є «Служба захисту прав дітей», яка займається питаннями викладання фото дітей у соціальних мережах. Вона, навіть, може ініціювати позов дітей проти їх батьків за викладання фото у соціальні мережі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПерше вересня: кращі привітання з Днем Знань 2021 (вірші, проза та вітальні листівки)

Якщо стороння людина побачила в мережі фото дитини, що може суперечити її правам, то вона може звернутися в Службу захисту прав дітей. Це можна зробити навіть електронною поштою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Булінг у школі: як захистити дитину від цькування (ВІДЕО)

Чи потрібен дозвіл батьків на фотографування дитини

На фотографування неповнолітньої дитини (до 18 років) та її подальшу публікацію у соціальних мережах потрібен дозвіл батьків. Причому, цей дозвіл має бути спільним з татом та матір'ю дитини, навіть після їх розлучення. Особливо, якщо річ іде про компроментуючі фото. 

Варто пам'ятати, що батьки повинні діяти тільки в інтересах дитини. Та зважувати, як ці фото можуть вплинути на життя дитини в майбутньому. 

Які права мають діти та як вони можуть відстояти свої права

Якщо батьки не йдуть на діалог з дитиною та постійно викладають її фото в мережу, тим самим ображаючи її, то, як радить юрист, вона може:

  • дочекатися досягнення повноліття і вже тоді позиватися проти батьків
  • звернутися у Службу захисту прав дітей і вже вона буде ініціювати позов проти батьків

Батьки повинні проводити роз'яснювальну бесіду з дитиною про її права на власне зображення, власну особистість, про власні кордони дитини. Права дитині надаються Конституцією з її народження. Дитина, як власник свого зображення, має право забороняти чи не забороняти публікувати власні світлини. Якщо проводилася спільна фотосесія дитини з батьками, то дитина є співавтором фото разом з родичами й потрібно перед публікацією також питати в неї дозволу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову в школу: як допомогти учневі морально підготуватися до навчального року (коментує психологиня Світлана Ройз)

Дивіться відео сюжет про те, хто може фотографувати вашу дитину й оприлюднювати кадри в соціальних мережах:

Новини по темі