Фрілансери зможуть працювати в Україні офіційно: оплата праці та обмеження для роботодавців (роз’яснення юриста)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як буде регулюватися робота фрілансерів в Україні: Верховна Рада прийняла відповідний закон
freepik.com

Роботу фрілансерів в Україні хочуть законодавчо врегулювати.

Поділитися:

Веховна Рада України 18 дипня проголосувала за законопроєкт №5161 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості", яким здійснюється спроба врегулювати працю фрілансерів в нашій країні. Наразі він направлений на підпис до Президента України. Як зміняться трудові відносини з фрілансерами, якщо Володимир Зеленський підпиш цей законопроєкт? Розбиралися у "Сніданку з 1+1".

Отже, відповідно до даного законопроєкту передбачається введення нової форми трудового договору з нефіксованим робочим часом, чого раніше в Україні не було. Юристка Анна Лисенко коментує це так:

"Законодавці запропонували роботодавцям не приховувати трудові відносини, виходити з тіні і працювати легально за таким договором".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні заборонили примусово стягувати борги за комунальні послуги: кого це стосується та скільки діятиме заборона

Передбачається, що працівники-фрілансери, окрім гарантованої оплати своєї роботи, отримають ще й офіційні лікарняні, відпустки та трудовий стаж. А у роботодавця не буде обов'язку кожен місяць платити однакову суму працівникові: зарплата фрілансера буде залежати від того, скільки він годин відпрацював. Юристка пояснює:

"У договорі має прописуватися, скільки коштує 1 година роботи працівника. Таку легальну роботу можна поєднувтаи у кількох роботодавців, а роботодавцю заборонено в цьому перешкоджати працівнику-фрілансеру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпустка під час війни: як оплачується, скільки може тривати, кому можуть відмовити у відпустці на період дії воєнного стану (роз’яснення експерта)

Які існують обмеження щодо роботи фрілансерів?

►Вказаним вище законопроєктом передбачається, що на одному підприємстві працівник фрілансер має працювати мінімум 32 години на місяць.

►Роботодавець може укласти договори з нефіксованим робочим часом лише з 10% своїх співробітників.

Новини по темі