Головні новини України та світу за тиждень: холера у Маріуполі, пилова буря із Сахари і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Зменшення призовного віку, оновлення закону про мобілізацію: головні події тижня.

Поділитися:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 1 по 7 квітня. 

Україну накрив пил із Сахари

Разом з підвищенням температури від південних широт до України пронеслася пилова хмара із пустелі Сахара. Першими це могли спостерігати мешканці західних областей, однак 1 та 2 квітня пил розповсюдиться на більшість території України. До України дійшли дрібнодисперсні частинки, що призвели до запиленості неба. Фахівці рекомендували обмежити перебування на відкритому повітрі та зачинити вікна, оскільки таке явище може бути шкідливим для літніх людей та дітей з респіраторними захворюваннями. Більша частина цього пилу осіла у Середземному морі та на Балканах.

В Україні зменшився призовний вік з 27 до 25 років

Рішення про це ухвалили ще минулого року, проте президент його підписав лише напередодні. Відтепер загальній мобілізації підлягатимуть військовозобов'язані чоловіки віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби. Крім того, Зеленський підписав закон про запуск електронного кабінету військовозобов'язаного. Йдеться про систему обліку, у ній зберігатимуть персональні службові дані військовозобов'язаних. Проте повісток в електронному кабінеті не буде, запевнила заступниця міністра оборони України Катерина Чорногоренко.

Уряд дозволив хлопцям-студентам виїжджати за межі країни на навчання

Відповідні зміни до правил перетину кордону опублікували на сайті Міністерства освіти. Тимчасово виїхати можуть студенти до 22 років денної форми навчання, які здобувають ступінь вищої освіти бакалавра чи магістра медичного напрямку. Також такий студент має бути учасником освітньої академічної мобільності. Їхати на навчання за кордон можна строком на семестр. Крім того, для цього знадобиться відповідний пакет документів, з переліком можна ознайомитись на сайті Міністерства освіти.

Статус "обмежено придатний" скасовано

Відповідний закон підписав Президент. Згідно з новою версією, чоловіки призовного віку, які попередньо мали висновок обмежено придатний, повинні заново пройти ВЛК. На це є дев'ять місяців. Тепер в Україні діють лише дві категорії — придатний і непридатний до військової служби. Повторна лікарська комісія визначить, до якої з них мають належати колишні обмежено придатні.

В окупованому Маріуполі спалах холери серед дітей 

Про це повідомив радник міського голови міста Петро Андрющенко у своєму Telegram-каналі. Він порадив містянам мити руки, кип'ятити воду, не їсти немитого і не купатись в морі. За його словами, окупаційна влада намагається приховати проблему і вже поширює фейки про те, що Україна готується влаштувати біологічну диверсію. Зокрема, пропаганда попереджала про зараження води холерною паличкою. Загалом у Маріуполі рівень смертності зріс до 400 осіб на тиждень. Це майже втричі більше, ніж під час пандемії COVID-19. Збільшення смертності не спадає через медичний колапс у тимчасово окупованому Маріуполі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі