Коли немає світла: як зменшити роздратування та чим зайняти дітей (поради психолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зменшити роздратування через зникнення світла та чим зайняти дітей
Freepik

У "Сніданку з 1+1" поділилися порадами, як адаптувати родину до тимчасового зникнення світла.

Поділитися:

У зв'язку з російською агресію уряд закликає зменшити використання електроенергії, а в деяких будинках навіть проводять почергові етапи вимкнення світла. Звісно, непідготовленість до відсутності електроенергії здатна спичини паніку та сварки в родинах. Як зменшити тривогу та роздратування через тимчасове зникнення світла та чим зайняти дітей у цей період? Про це поговорили у "Сніданку з 1+1" з психоаналітиком Анною Кушнерук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологічний тест по картинці: чого ви уникаєте

За словами психологині, люди звикли користуватися різними гаджетами та ресурсами енергетики. Коли людина неочікувано опиняється в такому собі детоксі від звичних речей, наприклад в темряві або без доступу до інтернету, вона може відчувати більшу тривогу або смуток. Через підвищений рівень тривоги деякі навіть перекладають своє роздратування на інших. Звідси можуть виникати побутові сварки на тему, чому ви не підзарядили телефон, купили свічки завчасно тощо. Однак насправді відсутність електроенергії можна використати с користю для психологічного здоров'я.

"Для психічного здоров'я людина щонайменше за 2,5-3 години до сну має собі влаштовувати регулярно цифровий детокс. Вона має відмовлятися від насичення інформацією, звуками, галасливими зовнішніми обставинами тощо. Це наша людська психологічна потреба. Якщо ми звикли, що нас весь час щось розсмикує, то нам дуже важко лишатися, наприклад, просто у людському спілкуванні. Церез це ми починаємо відчувати себе трошки здичалими, адже ми звикли, що фоном є якийсь телефон або якась музика. Тому, цей детокс може дозволити нам більш спокійно навчитися спілкуватися з нашими близькими". 

Експертка радить чергувати піклування про близьких. Хтось один готує усе необхідне для вечора без світла, а наступного дня — інший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Панічна атака у дитини: симптоми, як діяти, які методи не працюють (поради від психологині Світлани Ройз)

"Набір для душі" на час блекауту

Щоб максимально корисно та спокійно провести час з рідними в період війни чи вимкнення світла, користуйтеся порадами психологині.

1. Заваріть собі шипшину у термосі, щоб був смачний та вітамінний напій.

2. Утепліться. Коли немає світла, люди фізично відчувають дискомфорт від того, що їм здається, що їм холодно. 

3. Підготуйте свічки, смачні легкі закуски, чай з печивом і домашнім варенням.

4. Поспілкуйтеся з рідними про улюблені фільми, мрії, роздуми на ті чи інші теми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформація, що паралізує: як відволіктись від тривожного контенту (поради психолога у Сніданку з 1+1)

Заняття для дитини, коли немає світла

  • Поспівайте голосами з мультиків.
  • Пограйте в питання-відповіді.
  • Побудуйте халабуду.
  • Лягайте спати разом.
  • Зробіть капсулу часу.
  • Вигадайте родинну казку.

Новини по темі