Ковідні сертифікати: що робити і куди звертатися, якщо не вдається згенерувати сертифікат про вакцинацію в додатку «Дія»? Розповідає експерт

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Електронний сертифікат про вакцинацію від COVID-19 наразі в Україні можна згенерувати лише через додаток «Дія». Що робити, якщо з цим виникають проблеми?

Поділитися:

Що робити, якщо не вдається згенерувати електронний ковідний сертифікат в додатку «Дія»? До кого звертатися у такому разі? У «Сніданку з 1+1» про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Марія Карчевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажирські перевезення лише з сертифікатом про вакцинацію чи негативним ПЛР-тестом: коли нові правила почнуть діяти та чи розповсюджуються на дітей?

Пані Карчевич розповідає:

Наразі в Україні є 2 офіційні документи про вакцинацію від коронавірусу: цифровий ковідний сертифікат, який можна самостійно згенерувати у додатку «Дія», та паперове міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна отримати у сімейного лікаря.

Чому бувають проблеми з тим, щоб сформувати у «Дії» свій ковідний сертифікат? Марія Карчевич називає 2 можливі причини того, що не вдається згенерувати сертифікат:

►Лікар, який проводив вакцинацію, вніс дані з помилками до електронної системи охорони здоров’я. У такому разі він повинен їх виправити.

►Дані про щеплення внесені не з первинного джерела, тобто не лікарем, який проводив вакцинацію. Таке можливо, якщо, наприклад, щеплення було зроблено за кордоном. У такому разі наше законодавство поки не дозволяє генерувати сертифікат у «Дії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Липові" сертифікати про вакцинацію: чи можливо зробити щеплення, якщо ви передумали, та чим загрожує підробка документу? Розповідає експерт

В обох випадках для усунення проблеми слід звернутися за допомогою до фахівців, які допоможуть сформувати сертифікат. Це можна зробити 2-ма способами:

►Подати запит в онлайн-формі через чат-бот додатку «Дія».

►Зателефонувати до контакт-центру МОЗ за номером 0800602019 і залишити свій запит.

Дивіться відео, чому виникають проблеми з сертифікатами вакцинації в "Дії" і як діяти в такій ситуації:

Стандартно на розгляд одного запиту дається 48 годин. За словами Марії Карчевич, вже понад 17 тисяч запитів щодо формування електронного сертифікату про вакцинацію опрацьовано, і люди успішно згенерували документи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трекер корисних звичок: місяць змін від «Сніданку з 1+1» (формуємо корисні звички разом з дієтологом, фітнес-тренером та тренером з розвитку мислення)

Більш детально про те, що робити, якщо не вдається згенерувати у «Дії» свій ковідний сертифікат, дивіться у відео вгорі. А тут дивіться про нові правила пасажирських первезень в Україні на час карантину:

Фото на головній сторінці: Pexels/nataliya-vaitkevich

Новини по темі