"Липові" сертифікати про вакцинацію: чи можливо зробити щеплення, якщо ви передумали, та чим загрожує підробка документу? Розповідає експерт

Що загрожує за підробку ковідних сертифікатів та чи можна вакцинуватися після придбання "липової" довідки про щеплення?
Pexels/nataliya-vaitkevich

Чи можна отримати щеплення, якщо раніше було куплено "липовий" документ про вакцинацію? І що загрожує за підробку документів?

Поділитися:

Україна вже 6-та у світі за добовою кількістю нових хворих на коронавірус. Темпи поширення хвороби дуже турбують і вітчизняних, і зарубіжних експертів. Проте і досі в нашій державі багато людей не хочуть вакцинуватися і навіть купують підробні документи про щеплення. Про курйозний і в той же час доволі показовий випадок, з цим пов’язаний, говорили сьогодні у «Твоєму дні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому насправді не можна робити щеплення від COVID-19 та як про це дізнатися? Розповідає Головний санітарний лікар Ігор Кузін

Днями Регіональний координатор взаємодії з громадськістю у Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини у Миколаївській області Вадим Жепало розмістив у соцмережі пост, в якому повідомив наступне:

Телефонує громадянин і у жорсткій формі вимагає захистити його права. Суть питання полягає в тому, що він кілька місяців тому купив довідку про вакцинацію. Через місяць він таки захворів на ковід і ледве видряпався з того світу. Після цього вирішив вакцинуватися і коли звернувся до лікарні, йому повідомили, що він уже є в базі як вакцинований. Тепер він вимагає, щоб ми поновили його право на вакцинацію.

Вадим Жепало був сьогодні на зв’язку зі студією шоу «Твій день»:

Він запевняє – йому було не до сміху, а зараз є лише бажання попередити такі випадки у майбутньому. Адже у такому випадку людина може поновити своє право на щеплення, тільки якщо напише офіційну заяву до поліції і повідомить про свої, по суті, протиправні дії. Звісно, що більшість людей цього не зробить, тому Вадим Жепало закликає гарно подумати перед тим, як наважитися на майже незворотній крок – купівлю «липового» сертифікату і фактичну відмову від щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова хвиля коронавірусу в Україні: коли прогнозують пік захворюваності та який відсоток невакцинованих серед хворих (розповідає експерт)

Наразі за підробку документів в Україні передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність. Також треба знати, що у Верховній Раді зараз вже зареєстровано законопроєкт про посилення відповідальності за не тільки виготовлення, а й придбання фальшивих документів. Депутати обіцяють прийняти його якомога швидше, і тоді за придбання «липових» сертифікатів про вакцинацію буде цілком реально сісти за грати. Дивіться відео про те, як столична школа може перейти на дистанційну форму освіти через недостовірні дані про вакцинацію вчителів: