"Те, що хочуть зробити росіяни на нашій землі та те, що у них вдається зробити — це дві великі різниці", — мешканка окупованої Херсонщини зв'язалася зі "Сніданком з 1+1" та розповіла про життя там

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Мешканка окупованої Херсонщини зв'язалася зі "Сніданком з 1+1" та розповіла про життя там
Unsplash/Tina Hartung

Окупована Херсонщина: на зв'язку мешканка, яка розповіла, яка зараз там ситуація.

Поділитися:

Херсонщина зараз одна з гарячих та важливих для ворога точок. Російські окупанти намагаються вийти на адміністративні кордони області: ведуть постійні обстріли населених пунктів, займаються мародерством, а також утворюють гуманітарну кризу в регіоні. Як мешкають на тимчасово окупованих територіях Херсонщини? Чи є у регіоні продукти та ліки? "Сніданок з 1+1" розпитав про все це жительку Херсонщини (Генічеський район) АллуЗ міркувань безпеки прізвище не зазначено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя в Херсоні під час окупації: чи є можливість виїхати та отримати гуманітарну допомогу (розповів активіст)

Регіон, де зараз Алла, називають "тихою гаванню": 

Інколи мені здається, що люди й забули, що у нас війна. Але інколи цю ідилію переривають машини російських окупантів, які приїжджають у центр міста. Вони вже вдруге роздають гуманітарну допомогу. Відразу хочу сказати, що людей, які хотіли взяти її, було небагато — у більшості це поодинокі літні люди. Більшість з наших людей не піде брати допомогу з рук окупантів.

Там, де знаходиться Алла, живуть за українським законом: висять українські прапори, в обігу гривня. Як зазначає жінка, найголовніше те, що можливо тут не кожен мешканець за національністю є українцем, але за станом душі точно:

Той рух спротиву, який зараз на півдні, дивує навіть самих херсонців та мешканців області. Ми з першого дня війни знаходимося під окупацією, і у нас був один кількатисячний мітинг на підтримку України. Потім був ще один, трохи менший, але не менш потужний. На окупованій території ми зрозуміли, що те, що хочуть зробити росіяни на нашій землі та те, що у них вдається зробити — це дві великі різниці.

Окупаційна влада каже, що план розвитку псевдо "спецоперації" змінився: 

Кажуть, що у нас не буде ніякого референдуму. У них є якісь примарні думки зробити якусь "Таврійську губернію" або приєднати нас до Криму. Але це все балачки, ми усе це розуміємо. Хоч у нас і немає зараз українського телебачення й показують російські канали, але люди свідомі. Ми розуміємо, що нас ніхто не кинув, що нас визволять і ЗСУ вже поруч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Будинок – це дурниці…Всі думки зараз про мою Херсонщину»: ексклюзивно у «Сніданок. Онлайн» Ігор Кондратюк прокоментував обстріл окупантами його будинку під Києвом

Виїхати з Херсонської області зараз вкрай важко, майже нереально. Люди стоять у кілометрових чергах по декілька діб посеред дороги та не мають можливості покинути окуповану територію. Як каже мешканка Херсонщини, зараз це вдається зробити тільки щасливчикам і не з першого разу, бо зелених коридорів ніхто не відкривав.

Це дуже підступно з боку окупантів. Єдиний шлях виїзду зараз — це через Крим, але на кордоні дуже ретельно перевіряють чоловіків, у черзі можна простояти годин по 20. 

Зараз у Херсоні та частині області відключили інтернет та мобільний зв'язок, працює лише один український мобільний оператор та один український провайдер. Власне, Алла може зв'язатися зі "Сніданком з 1+1" тільки тому, що у них один і той самий мобільний оператор. Новини дізнаються тільки ті, хто теж має його, через мобільний інтернет.

Як каже Алла, з підконтрольної Україною території майже неможливо завезти якісь продукти у Херсонщину:

Спершу дуже рятували місцеві підприємства, ферми тощо. У нас дуже потужно працювали та працюють волонтери. Але, на жаль, зараз не залишилося магазину, куди б не були завезені товари з Криму. Часто їх виготовляють саме в росії, а там вже справа вибору кожної людини. Дефіциту продуктів вже нема, але є проблема з цінами на них. На початку війни ціни на певні групи товарів підвищилися вдвічі, а те й втричі. Ми чудово пам'ятаємо кілограм гречки за 150 грн і цукру за 130 грн.

Дивіться сюжет, де розповідаються подробиці:

Новини по темі