Нова хвиля коронавірусу в Україні: коли прогнозують пік захворюваності та який відсоток невакцинованих серед хворих (розповідає експерт)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Нова хвиля коронавірусу накриває Україну. Коли прогнозується її пік? Розповідає експерт Центру громадського здоров’я.

Поділитися:

Кількість нових випадків коронавірусу в Україні неухильно зростає. Про те, коли очікувати піку цієї хвилі, наскільки готові лікарні та який відсоток невакцинованих серед хворих, розповідали у «Сніданку з 1+1».

Коронавірус

Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я, розповідає:

Ця хвиля ще не досягла свого піку. Точно сказати, коли він буде, ми поки не можемо. Найближчі декілька тижнів кількість хворих буде зростати. Ситуація поки не критична, але однозначно загрозлива. Наприклад, на цьому тижні приріст захворюваності по країні 36%. Це багато, захворюваність стабільно росте і досить значними темпами.

За інформацією від Центру громадського здоров’я, лікарні, призначені для ковідних пацієнтів, наразі завантажені на 39% в середньому по країні. Це означає, що з 40 тисяч виділених під хворих на коронавірус ліжок зараз вже зайняті близько 16 тисяч. Завантаженість ліжок з киснем більша – 44%. При цьому, за словами Оксани Кошалко, 98% ліжок зі згаданих 40 тисяч забезпечені киснем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна перейшла на електронні лікарняні: як їх оформити та отримати гроші, чи витримає навантаження електронна система охорони здоров’я (коментують експерти)

Цю пандемію у світі вже почали називати пандемією невакцинованих, оскільки переважна більшість нових хворих не отримали щеплень проти коронавірусу. Наприклад, за даними МОЗ, в Україні 97% нових хворих на COVID-19 віком старше 60-ти років не отримали повний курс вакцинації, а 98% померлих від цієї недуги з цієї ж вікової групи взагалі не мали жодного щеплення проти коронавірусу.

За офіційними даними, лише 20% людей пенсійного віку в нашій державі отримали хоча б 1 дозу вакцини проти ковіду. Це критично мало, враховуючи, що саме люди старше 60-ти років входять до головної групи ризику щодо тяжкості перебігу цієї хвороби. Дивіться, як експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розповідає про динаміку захворюваності на COVID-19 та вакцинацію:

ФОТО: Pexels/Polina Tankilevitch

Новини по темі