Новий штам коронавірусу OMICRON: звідки походить, які головні симптоми, чому так називається

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Світом шириться новий штам коронавірусу, який назвали Омікрон. Чи правда, що він найбільш заразний, та які його головні симптоми?

Поділитися:

Близько тижня тому у світі виявили новий штам коронавірусу OMICRON, і у ВООЗ одразу ж забили на сполох. Чи правда він настільки небезпечний, як про нього говорять, і які головні симптоми Омікрону? Розповіли у «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація дітей: чому з 12-ти років слід щепитися від COVID-19 (пояснює експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова)

Десятки країн почали закривати свої кордони для приїжджих з південних країн Африки. І все через те, що там близько тижня тому зафіксували новий, дуже заразний штам коронавірусу OMICRON. Вперше його виявили у ПАР, але буквально за декілька днів цей штам вже фіксували у Ботсвані, Гонконзі, Ізраїлі, Бельгії, Німеччині, Італії, Великій Британії та Австралії. Експерти наголошують, що цей штам заразніший, ніж Дельта, і може бути таким же небезпечним для людини, як, наприклад, вірус Ебола.

У ВООЗ зазначають – штам Омікрон має велику кількість мутацій і більшу заразність ніж всі штами коронавірусу, виявлені до нього.

Штам Омікрон: симптоми

Симптоми OMICRON дещо відрізняються від симптомів інших штамів коронавірусу. Про них розповіла практикуюча лікарка з ПАР Анжеліка Кудзе. Отже, головні симптоми Омікрону наступні:

►сильна втома;

►висока температура;

►пришвидшений пульс.

При цьому хворіють переважно молоді люди. Втрати чи зміни смаку і нюху при OMICRON не спостерігається. Дивіться, що про цей штам розповідає лікар-реаніматолог з Ізраїлю Борис Бриль:

Чому штам назвали OMICRON?

Ще на початку пандемії COVID-19 у ВООЗ вирішили називати нові штами коронавірусу грецькими літерами, щоб уникнути ототожнення вірусу з певним регіоном, країною чи національністю. Омікрон (Ο, ο, грецьке όμικρον) – це 15-та літера грецького алфавіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи безпечні та ефективні вакцини проти COVID-19 та чому реакція на щеплення – це добре, пояснює медична експертка UNICEF

Нагадуємо, окрім інформаційної кампанії, яка покликана стимулювати населення вакцинуватися, 1+1 media проводить велику кількість заходів з популяризації вакцинації проти COVID-19. Нещодавно стартувала власна соціальна кампанія  «Вакцинуйся. Разом ми сильніші». Для працівників компанії та родичів колег було проведено дві хвилі вакцинації в офісі. 

Новини по темі