Перший гість з початку війни наживо у студії "Сніданок. Онлайн": зірка тенісу Олександр Долгополов повернувся, щоб захищати Київ

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Зірка тенісу Олександр Долгополов наживо у Сніданок. Онлайн
Instagram/alexdolgopolov

Долгополов повернувся з Туреччини, щоб захищати Київ.

Поділитися:

Олександр Долгополов вивіз свою родину закордон, а сам повернувся у рідний Київ. Він пройшов короткий курс поводження зі зброєю. Він знайшов, як доставити із США в Україну бронежилети, а з Хорватії — захист для військових та тепловізори. Тепер Олександр планує відстоювати свободу рідної країни.

Олександр Долгополов перший гість наживо у студії "Сніданок. Онлайн" із початку війни.

Олександр розповів про перші дні війни та як він — відчув, що "вже почалось":

"Це було максимально тяжко. Кожен день було оце нагнітання ситуації. Усі розвідки світу говорили, що будуть і Київ бомбити, буде і повноцінна війна... Прокинувся я десь о 5й. Спав неспокійно ту ніч. Я був у Туреччині. Кожен раз дивився к телефон. Коли почалось, подзвонив сестрі і мамі, бо вони були у іншому номері. Сказав, приходити до мене. У сестри чоловік лишився у теробороні. З цього моменту ми почали 24/7 дивитися, що коїться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЛегенда українського футболу Андрій Шевченко поселить в своєму будинку дітей українських біженців

Попри нагнітання, мало хто вірив, що буде напад. Олександр розповів, чи вірив він у те, що росія розпочне війну і коли було прийняте рішення повернутись в Україну та її захищати:

«Я теж не вірив, але маленький шанс цього залишався. Я у голові прокрутив, що буде коїтись і як я буду корисним. Тому, я подумав, що буде краще вивезти маму, вивезти сестру і бути у спокійній обстановці, бо мені потрібно буде робити пости у соцмережі, збирати гроші. Якби я лишився тут, я б як усі намагався вивезти сім’ю, була б паніка, мені було б не до збору коштів.  Я раніше ніколи не тримав зброю. Тому, я розумів, що перші дні тут від мене користі не буде. У Туреччині через декілька днів я почав тренуватися зі зброєю, я почав планувати, хотів знайти когось, хто хоче повернутися і знайшов. Знайшов людей в США, и назбирали гроші з трьох сторін, купили броніки і собі, і хлопцям привезли. Потім домовились зустрітися у Загребі. На цей час я вже тиждень тренувався зі зброєю. Ми полетіли у Загреб, докупили тепловізори і поїхали на кордон".

Про перехід на українську мову у повсякденному спілкуванні:

«Мені було дуже важко будувати речення, оскільки останній раз це було мабуть у класі 7-8. До цього часу я розмовляв російською, англійською я дуже комфортно розмовляю. Українську я знаю, але у голові речення складаються досі російською. Але я практикуюся. Щодо постів, я вважаю, що мені потрібно писати російською, бо навіть якщо у них заблоковано соцмережі, ми вони все одно ними користуються і ми можемо доносити якусь інформацію російською. Бо якщо я буду тільки українською, тільки українці будуть розуміти».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЛегенда українського футболу Сергій Ребров заявив, що повернеться до України для боротьби з російськими окупантами

Про реакцію спортсменів зі світу тенісу на події в Україні:

«Я не спілкувався з іншими тенісистами, мені було не до цього. Я займався своїми справами. Однак, мені писали: Люка Пуй, Северин Люти, тренер Роджера Федерера писав, Роджер передавав вітання. Усі у шоці, усі підтримують. Однак, я сам на зв’язок не багато виходив, бо були інші справи, шок, ти кожен день спостерігаєш, як тут гинуть люди, мені було не до спілкування з кимось. Останні дні після повернення я дуже багато вже спілкувався: з BBC, десь 5 інтерв’ю дав…, серед них французи, італійці. Намагаюсь доносити, що нам потрібно, нашу позицію. Бо я бачу, що вони спостерігають, але не дуже просувають наші питання. Питали, як я ставлюсь до спорту, і я відповів, що вважаю, що увесь російський спорт потрібно заблокувати, як і усе інше. Бо коли усе буде заблоковане, буде дуже великий тиск на владу. Те, що вони роблять: тиск на декілька людей, наближених до влади, як на мене, не працює. Може, вони почнуть відчувати, що щось роблять не те».

Олександр Долгополов розповів, скільки часу пішло на усвідомлення того, що він хоче захищати свою країну:

«У мене на це пішло декілька днів. Я побачив, як згуртувалась наша країна, я побачив дуже багато людей, які допомагають, волонтерять, кількість людей, які вступили до ТРО. Я народився тут, тут мій дім, тут мій бізнес. Я молодий, спортивний і я думаю наразі я більш захищений, ніж 90% українців. Я вважаю, що я потрібен тут. Я можу посилати меседж, як і усі відомі люди, які знаходяться тут і підтримують. Якщо усі поїдуть з своїх міст у Західну Україну, то хто тут залишиться».

Про розпорядок дня та справи, якими зараз займається:

«Я їздив з друзями під Чернігів. Ми привозили їжу та допомогу, привезли броніки і увесь день на це пішов. Кожен день буду намагатись щось робити. Кожен вечір витрачаю по 3 години на інтерв’ю. Планую на CNN виступити. Якщо візьмуть, піду у ТРО".

Олександр поділився, що він відчуває, коли читає новини про жертви серед мирного населення та як він вивозив дівчину з-під Ірпеня:

«Важко коментувати дії росії. Це звірі. Це війна. Кожен день ми бачимо, що вони стріляють по мирному населенню. Нам лишається тільки битися та перемагати. Із дівчиною все гаразд, вона з групою людей вже закордоном, у безпеці».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український футболіст Андрій Ярмоленко допоміг розвідникам Чернігова

Про думки про майбутнє:

«Не мрію, не будую планів. Я тут перші дні і звикаю до життя, але відчуття, що ти живеш тут і тепер і не знаєш, що буде. Робиш, що потрібно".

Новини по темі