Як відрізнити справжній плавлений сир від сирного продукту: розповів Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Якісний плавлений сир: ознаки продукту, та як приготувати самостійно.

Поділитися:

Багато фахівців висловлюють свої думки щодо сучасного плавленого сиру. Лікарі та дієтологи стверджують, що часте вживання цього продукту може негативно вплинути на здоров'я. Вони зазначають, що у якісному плавленому сирі не повинно бути крохмалю, оскільки він може викликати інсулінорезистентність. Дієтологиня Софія Шпак додає, що плавлений сир належить до ультрапереробленої їжі, яка змінює свою хімічну структуру та може провокувати серцево-судинні захворювання і навіть онкологічні проблеми. Детально про це розповів Костянтин Грубич у "Сніданку з 1+1"що виходить у будні з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Як відрізнити якісний продукт від підробки

Якщо ви не маєте можливості перевірити продукт у лабораторії, є простий експеримент, який можна провести вдома. Візьміть два зразки: один – плавлений сир, інший – плавлений сирний продукт, і поставте їх у мікрохвильовку на одну-дві хвилини. Справжній плавлений сир розплавиться, в той час як сирний продукт залишиться майже без змін. У справжньому плавленому сирі виступають жирні краплі, він розтікається по бутерброду і має приємний аромат.

Як зробити плавлений сир самостійно

Якщо ви не довіряєте виробникам, можна приготувати плавлений сир вдома. Це досить просто і не вимагає багато часу.

  1. Змішайте та подрібніть кисломолочний сир, вершкове масло, яйце, сіль та соду,
  2. Варіть до закипання.
  3. Розлийте по формах
  4. Поставте в холодильник на півгодини

Історія створення плавленого сиру

Перший плавлений сир був винайдений у Швейцарії у 1911 році. Ця країна, відома своїми гірськими пейзажами та годинниковими майстрами, стала також колискою цього улюбленого продукту, що невдовзі завоював серця багатьох гурманів.

На початку 20 століття швейцарські вчені прагнули подовжити термін придатності твердого сиру. Вони провели численні експерименти, аби знайти ідеальну формулу. В одному з таких експериментів до розплавленого твердого сиру додали лимонну кислоту, що зупинило його черствіння. Це був не просто винахід плавленого сиру, а й відкриття солеплавителів, таких як E452 та E339, без яких сучасний плавлений сир неможливий. З часом технологія приготування плавленого сиру значно змінилася. Нові методи виробництва викликали чимало нарікань серед споживачів, зокрема й в Україні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі