Шкода мікрохвильової печі для здоров'я: міф чи реальність (коментує фізик)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію та викликають рак. Чи дійсно це так – коментує фахівець із фізики.

Поділитися:

Сьогодні – День мікрохвильової печі. У середині минулого століття в науковому світі сталося справжнє відкриття – винайшли пристрій для розігрівання їжі в дуже короткі терміни. Про історію винаходу та найпоширеніші міфи про мікрохвильову піч розповіли у «Сніданку з 1+1».

Історія винаходу мікрохвильової печі

6 грудня 1945 року американський інженер Персі Спенсер запатентував свій винахід: надвисокочастотний випромінювач для підігріву їжі. Спенсер займався виготовленням радарів. Якось, випробовуючи магнетрон, генератор мікрохвиль, у його кишені розплавилась плитка шоколаду: винахідник обпікся і з цього все почалось. Далі на одній із нарад інженер озвучив ідею кулінаризації магнетрона. Керівництво її погодило і компанія почала працювати над пристроєм для підігріву їжі.

У 1947 році була презентована перша у світі мікрохвильовка. Вона важила 300 кг і $5000. Через габаритність і ціну, мало хто міг дозволити собі такий пристрій, але вже через 20 років стався мікрохвильовий бум: у США піч здешевшала до $400 і стала компактна. Продажі склали приблизно 1 млн штук на рік. У СРСР власне виробництво почали ще через 10 років і на просторах Союзу така техніка була дефіцитною, адже коштувала вона 300 рублів, більше, за середню зарплату. Зараз мікрохвильовка є чи не в кожному домі, адже це зручно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вітамін D: кому він потрібен та як запобігти дефіциту (розказує біологиня Дарка Озерна)

Чи шкідлива мікрохвильова піч

Фахівець із фізики Юрій Проценко розповідає, чи безпечні мікрохвильовки та за яким принципом вони працюють:

«Наша молекула, яким би чином вона не знаходиилась всередині речовини, вона буде обертатися в одну сторону, а якщо змінити напрямок – в іншу. Такі рухи вона буде робити приблизно 2,5 млн разів на секунду. Температура – це міра внутрішньої енергії – це наскільки швидко молекулки рухаються всередині речовини. Відповідно, вода починає рухатись дуже. Дуже швидко. Тому і їжа, в якій більше води, швидше нагрівається».

Мікрохвилі – це одні з форм електромагнітної енергії, як радіохвилі.

Чи випромінює мікрохвильова піч радіацію

«Радіації в мікрохвильовці нема. Там, звичайно, є висока частота, але цієї частоти недостатньо», – запевняє фізик Юрій Проценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнуємо стереотипи: чи можливо зміцнити або ж покращити свій імунітет та що насправді впливає на його роботу (коментує біологиня Дарка Озерна)

Їжа з мікрохвильової печі: користь чи шкода

Ще один із найпоширеніших міфів про микрохвильову піч – що всі поживні речовини після пристрою втрачають свою властивість.

«Їжа нічого не втрачає, тому що в мікрохвильовці, безпосередньо всередині, у нас не відбувається жодних процесів, які б могли впливати безпосередньо на структуру молекул. Тобто, молекули обертатись можуть, але в середині самої молекули щось змінити – не можуть», – розповідає фізик.

Вплив мікрохвильової печі на організм людини

Однак, варто зауважити, що розігрівання в деяких видах пластику дійсно може бути шкідливим. Певні хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання, тому краще використовувати керамічний чи скляний посуд.

Дивіться, як подбати про свій імунітет, щоб менше хворіти взимку

Новини по темі