Що буде з цінами на овочі та курсом долара до кінця 2022 року: прогноз економіста

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи подорожчають овочі та курс долара до кінця 2022 року
Freepik

Що буде з цінами до кінця 2022 року та чи підвищиться долар?

Поділитися:

З початку повномасштабного вторгнення росії ціни на продовольство в Україні збільшилися майже вдвічі у зв'язку з інфляцією. Що буде вартістю овочей та курсом долара до кінця 2022 року? Про це поговорили в "Сніданку з 1+1" з економістом Сергієм Фурсою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Що буде з цінами до кінця року 2022

Вартість овочів зросла вдвічі у порівняні з минулим роком. На це вплинуло багато факторів, але основним є війна. Певні товари, наприклад, цибулю, помідори, огірки, доводиться експортувати, оскільки частина українських територій знаходиться під тимчасовою окупацією ворога. Відповідно, якщо зростатиме долар, збільшуватимуться і ціни на овочі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не буде дефіциту базових продуктів харчування: ціни на яйця знизяться, дефіциту гречки немає

До кінця 2022 року експерти прогнозують подорожчання, яке передусім буде пов'язане із сезонністю та витратами на енергоносії. Через відключення електроенергії постачальники переходять на генератори. 

"Ціни будуть рости ще цього року і наступного. Це не тільки українська історія насправді. Враховуючи війну, обставини, наша інфляція не так сильно відрізняється від тих країн, які знаходяться поряд з нами. Ціни в доларах в світі зростають і відповідно зростають у нас. Другий фактор — курс долара. В нас девальвація була помірна, але все ж відбулася. І це також, до речі, світова історія, оскільки долар посилюється проти всіх валют світу", — пояснює економіст.

За словами експерта, запасатися продуктами немає сенсу, тому що зростання цін у період війни непрогнозоване. Ніхто не знає, які саме види продовольства можуть подорожчати. Зрозуміло лише, що ціни зростатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борщовий набір подорожчав: як зростуть ціни на овочі до кінця року (пояснює економіст)

На скільки зміниться курс долара

Сьогодні в обмінниках можна побачити долар вартістю 40,6 грн. За словами Сергія Фурса, зараз ніщо не тисне на курс, ситуація стабілізувалася, тому перейматися, що валюта виросте до 50 грн в найближчий час не варто.

Новини по темі