Борщовий набір подорожчав: як зростуть ціни на овочі до кінця року (пояснює економіст)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зростуть ціни на овочі до кінця 2022 року: коментує економіст у "Сніданку з 1+1"
Freepik

Які овочі додадуть в ціні найбільше та чи буде дефіцит?

Поділитися:

Сьогодні в Україні можна побачити різноманітні ціни на овочі. Одні вродили добре, як наприклад картопля, тому вартують 10-12 грн за кг, а інші мають підвищені ціні. Наприклад, цибуля сьогодні коштує 35 грн за кг, оскільки більша частина з неї поставлялася з Херсону, який знаходиться під тимчасовою окупацією. Чи буде дефіцит овочів та на скільки ще зростуть ціни? Про це детально розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 70 грн: чому подорожчали яйця та що буде з цінами до кінця 2022 року (пояснення економіста)

У Нацбанку передбачають дефіцит низки овочів і фруктів через несприятливі погодні умови та недостатню кількість овочесховищ. Таким чином, українців до кінця року очікує підвищення цін, вважає економіст Олег Пендзин.

“По борщовому набору ми будемо мати збільшення на 25-30%, по парникових овочах — до 50%”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі та чи варто запасатися крупою (коментарі економіста та дієтолога в "Сніданку з 1+1")

Експерт прогнозує подорожчання цибулі, оскільки суттєво скоротилися надходження з Херсонщини та півдня Запорізької області. Очікується стрімке підвищення на 50-60%.

"Внутрішніх овочів буде не вистачати, тобто виникне внутрішній дефіцит, який підніме ціну. В результаті стане вигідним завозити імпорт. Цього року, я думаю, що в листопаді та грудні вже буде імпорт овочів", — розповів Олег Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміняться ціни на продукти до кінця року (коментує економіст у "Сніданку з 1+1")

А от імпортна картопля, каже економіст, з'явиться не раніше лютого. До того часу українці зможуть купувати вітчизняний продукт, якого зараз вдосталь, за приємною ціною. 

Україна точно не залишиться без овочів, але потрібно бути готовими до того, що ціни на деякі з них суттєво зростуть.

Новини по темі