Уроки історії: як Німеччина напала на СРСР та в чому подібність з нападом росії на Україну (до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
До Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні історія початку німецько-радянської війни
wikipedia.org/Paul Siebert

Сьогодні, 22 червня, День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Що відомо про початок німецько-радянської війни та які паралелі можна провести з сучасною російсько-українською війною?

Поділитися:

22 червня 1941 року гітлерівська Німеччина напала на СРСР. Війна розпочалася близько 4 години ранку з бомбардувань Києва. Сьогодні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, який наразі є особливо актуальним в умовах війни, що росія розпочала проти нашої держави. Росіяни напали на нас подібно гітлерівським фашистам, о 4-5 годині ранку, з бомбардувань наших міст по всій території України, зокрема і Києва. Про те, як і чому розпочалася німецько-радянська війна, та які уроки історії треба засвоїти нам зараз, розповідали у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 чи 9 травня, вшанування чи святкування: як радянська і російська пропаганда перекрутила історичні факти про перемогу у Другій світовій війні (розповідає історик)

Сталін до останнього не міг повірити, що Гітлер все ж на нього напав. Адже у 1939 році між СРСР та Німеччиною був підписаний Пакт Молотова — Ріббентропа: акт про взаємний ненапад, до якого існував і таємний протокол розподілу цими двома країнами тогочасної Європи на зони впливу. У вересні 1939 року СРСР слідом за Німеччиною окупував частину Польщі, згодом напав на Фінляндію. Німеччина ж захопила більшу частину Західної Європи. Чому ж сталася війна між колишніми союзниками? Історик Олександр Алфьоров пояснює:

"Тоталітарні системи впритул підійшли одна до одної на спільному кордоні. Гітлер побоявся, що Сталін нападе і на Німеччину в спробі поширювати ідею світової революції, тож вирішив завдати удару першим".

Гітлер планував швидко захопити велику частину території СРСР, а вже у вересні 1941 року захопити і Москву, зламавши опір всієї держави СРСР. Ця операція бліцкригу отримала назву план Барбаросса, проте повалилася. Так само, як і наміри росії у 2022 році за 3 дні підкорити Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Гітлер планував перетворити населення СРСР на величезну робочу силу, яка б працювала на велич його державі. Повністю знищити він планував євреїв та ромів. Так само, як і росіяни зараз проводять політику геноциду українського населення на окупованих територіях, масово депортують українців, знущаються, вбивають.

Про ситуацію у світовій політиці після вторгнення гітлерівських військ до СРСР у 1941 році Олександр Алфьоров розповідає:

"До 1941 року світ знав, що є Друга світова війна і 2 агресори: Німеччина та СРСР. Але тепер з нападника СРСР перетворився на величезну жертву".

Зрештою західні держави змушені були об'єднатися з СРСР, щоб перемогти фашистську Німеччну. І це їм вдалося зробити. Світ після перемоги над Гітлером сказав "ніколи знову", але ситуація повторилася: 24 лютого 2022 року путінські війська вторглися до мирної України. Олександр Алфьоров каже:

"Як Гітлер, так і путін напали для того, щоб підкорити і створити тут територію рабів. Обидва лідери тоталітарних систем коригували свої дії виключно ненавистю до інших націй".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Батурина до Бучі: історичні факти, які підтверджують, що росіяни вбивали і катували українців століттями (фільм «Україна. Повернення своєї історії»)

Але історія показує – перемогти увесь світ, який об'єднався проти одного зла, неможливо. Тож рухаємося до нашої великої перемоги, враховуючи всі уроки історії. Більше про початок німецько-радянської війни дивіться у відео "Сніданку з 1+1":

Новини по темі