Вакцинація дітей в умовах війни: як і де можна зробити щеплення, чому це важливо (пояснює лікар)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як і де можна зробити щеплення дитині в умовах війни? І чому так важливо звернути увагу на це питання?

Поділитися:

Через війну близько 10 мільйонів українців вимушені були покинути свої оселі: 6,5 мільйонів стали внутрішніми переселенцями, 3,2 мільйони виїхали за кордон. Такі цифри називають в ООН. Як в умовах міграції дотримуватися календаря профілактичних щеплень та чому це так важливо? У "Сніданку. Онлайн" розповіла педіатриня Анастасія Шевелицька.

Календар щеплень

Отже, Анастасія Шевелицька розповідає:

"Дуже важливо намагатися йти по плану щеплень: інфекційні хвороби нікуди не діваються, а зараз навіть є підвищені ризики заразитися правцем через осколкове поранення. Варто розуміти, що коли просідає охоплення щепленнями, спалах інфекційних хвороб – це справа часу, на жаль. Тому, будь ласка, не нехтуйте цим. Знаходьте можливість і щеплюйте своїх дітей і себе".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу та як правильно користуватися джгутом: у «Сніданку. Онлайн» розповів голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Важливо також зазначити: кожна доросла людина раз на 10 років повинна вакцинуватися від дифтерії і правця.

Де ж зробити щеплення, якщо ви переселенці? Лікарка зазначає:

"Всі лікарі йдуть на зустріч, вони розуміють, що люди фактично тікають від війни. Тому щеплення можна без проблем зробити у іншому регіоні, у будь-якій амбулаторії, де є наявні вакцини, і для цього перепідписувтаи декларацію з сімейним лікарем не потрібно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грудне вигодовування і війна: як зберегти лактацію та спростування міфів про донорське молоко

Ведучі у студії запитали у лікарки, наскільки можливо відтермінувати щеплення новонародженим дітям? Оскільки у багатьох регіонах країни доступ до медичної допомоги зараз доволі обмежений. Анастасія Шевелицька відповідає:

"Чим раніше ви зможете зробити необхідні щеплення, тим краще. Адже у невакцинованої дитини підвищується ризик зараження інфекційними хворобами, а в умовах війни можна не отримати вчасно медичну допомогу. Проте варто зазначити: поняття "пропущено" щеплення немає, вакцинацію можна почати пізніше, але чим швидше, тим краще".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пологи під час війни: що робити, якщо дитина почала народжуватися у сховищі (покрокова інструкція від лікаря акушера-гінеколога)

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Новини по темі