До 70 грн: чому подорожчали яйця та що буде з цінами до кінця 2022 року (пояснення економіста)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з цінами на яйця до кінця 2022 року (прогноз економіста)
Freepik

Що спричинило підвищення цін на яйця та яка вартість продукту чекає нас до кінця 2022 року?

Поділитися:

Сьогодні на ринку та в магазинах українці можуть побачити яйця вартістю від 49 до 70 грн. Чергове зростання ціни на один з базових продуктів неабияк вразило покупців. У "Сніданку з 1+1" пояснили, що спричинило подорожчання яєць та на скільки виростуть ціни до кінця 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміняться ціни на продукти до кінця року (коментує економіст у "Сніданку з 1+1")

Скільки сьогодні коштують яйця в Україні

За останній місяць, кажуть продавці, ціни на яйця збільшувалися тричі. Незважаючи на це, українці віддають перевагу варіантам за середньою ціною або навіть найдорожчим. Такий вибір зумовлений якістю продукту та його розміром.

"Велице яйце продається швидше та більше, тому що людям вигідніше з'їсти одне велике яйце, ніж два маленьких", —розповідає продавчиня Оболонського ринку пані Тамара.

Найдорожчими на ринку є домашні яйці, які коштують від 70 грн. За словами продавців, курки в осінній період несуться погано, тому вартість яєць збільшилася. А от курка на птахофабриці не залежить від пори року чи світлового дня, зазначає економіст Олег Пендзин.

"Там є необхідний мікроклімат, харчування, температура та освітлення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гречка по 100 гривень: чи будуть далі рости ціни на цю крупу в Україні (прогноз фінансового аналітика)

Як та чому збільшилися ціни на яйця

За словами економіста, середня ціна за 10 птахофабричних яєць становить плюс-мінус 50 грн, а от вартість у 70 і більше — це маркетинг, завдяки якому ціну можна завищити сильніше. Таке збільшення вартості продукту, пояснює експерт, є об'єктивним, адже дорожчає абсолютно все. Так, наприклад, збільшилася вартість утримання курей.

"Ми з вами відкриваємо Держкомстат, дивимося інфляцію в країні та бачимо, що вона становить 23,8%, а споживчий кошик за цей період виріс на 30%. Ба більше, яйце буде рости далі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Україні зросли ціни на продукти харчування: які продукти подорожчали, які залишилися зі старою ціною, а які — навпаки подешевшали? (статистика Держстату)

На скільки ще подорожчають яйця до кінця 2022 року?

Пендзин прогнозує ціну в районі 60 грн за десяток яєць звичайного розміру.

Новини по темі