«Вони роблять мишоловку з одним виходом на Крим», – активістка з Мелітополя Тетяна Кумок про гуманітарну ситуацію в місті

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Мешканка Мелітополя Тетяна Кумок розповіла про стан справ в окупованому місті.

Поділитися:

Яка ситуація наразі в місті Мелітополь, окупованому російськими загарбниками? Про це під час відеовключення зі "Сніданком з 1+1" розповіла місцева мешканка Тетяна Кумок. Раніше Тетяна у "Щоденниках війни" вже розповідала про життя в окупації, що ж змінилося з того часу?

Про ситуацію в Мелітополі Тетяна Кумок розказує:

"У місті немає зв'язку, показують лише російські канали, але ми їх не дивимося. Знайти точку доступу до інтернету вдається дуже рідко. В Мелітополі настрої панічні, людей викрадають, багато хто хоче виїхати. Але зробити це непросто: ми мали один гуманітарний коридор, сьогодні оголосили другий, але вчора російські військові перекрили вулицю, де збиралися люди, щоб їхати. Є відчуття, що створюється блокада. Ніхто не хоче, щоб тут було, як у Маріуполі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоденники війни: історія 15-річної дівчини, якій вдалось зберігати спокій у жахах блокадного Маріуполя та знімати відеощоденник

Наразі без перешкод мешканці Мелітополя можуть покинути місто лише в одному напрямку. Про це Тетяна Кумок каже:

"Вони роблять мишоловку з одним виходом на Крим".

Гуманітарна ситуція в місті залишається непростою: є відчутні проблеми з ліками, продуктами. Гуманітарна допомога, яку доставляє в Мелітополь Україна, тоннами просто зникає в невідомому напрямку.

Російські окупанти в Мелітополі розповсюджують серед місцевих жителів багато фейків. Про один з них Тетяна згадує:

"Наступного дня після того, як у нас відключили інтернет, пішли чутки, що Зеленський оголосив по телебаченню, що Мелітополь назавжди здали, ми за вами не повернемося. Загалом у людей у нашому місті є відчуття, що Україна про них забула, і ми нікому тут більше не потрібні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоденник війни": історія Аліни Ісаєвої, яка має рак молочної залози, 23 дні провела в окупованому селі Сукачі та змогла евакуюватися до Іспанії

На думку Тетяни Кумок, у Мелітополя зараз є шанс уникнути жахливої долі інших блокадних міст, оскільки на російських телеканалах з нього хочуть зробити таке собі зразкове місто: як тут стало добре жити після "визволення". Але реальність зовсім інша – люди налякані і хочуть виїхати, але не в окупований Крим, а на територію, яка знаходиться під контролем України. Про те, яке наразі місто і чому вона залишається в ньому, Тетяна Кумок сказала:

"Мелітополь на сьогодні – це місто зразка 1991 року: тут все можна знайти, але за готівку та набагато дорожче, ніж це було. Я тут лишаюся, бо хтось повинен чекати ЗСУ в місті і годувати наших бабусь і дідусів".

Новини по темі