Загадкове північне сяйво над Україною: пояснення астронома

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Полярне сяйво над Україною: пояснення астронома
Facebook Володимир Кажанов

Чому над Україною з'явилося полярне сяйво?

Поділитися:

Увечері неділі 5 листопада мешканці низки українських регіонів стали свідками червоно-зеленого полярного сяйва. Це астрономічне явище не є характерним для географічного положення країни. Чому над Україною утворилося північне сяйво, пояснив астроном Володимир Кажанов у  "Сніданку з 1+1"який з 6 листопада буде виходити у будні з 06:30 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли перша магнітна буря листопада: дата та як захиститися

Причини появи північного сяйва над Україною

У ніч з 5 на 6 листопада в Україні і низці країн Північної півкулі спостерігали яскраве полярне сяйво. Астроном Володимир Кажанов так пояснює причини утворення явища:

"Це оптичне явище, яке виникає на верхніх шарах нашої атмосфери планети. Причиною є сонячна активність, яка змінюється з часом. За минулі дні на сонці був потужний спалах, що спричинив викид матерії в сторону Землі".

Магнітний полюс зміщується, тому географія полярних сяйв змінилася в бік України. За останні роки це вже не перший випадок цього астрономічного явища на території країни.

Полярне сяйво

Фото: Facebook Володимир Кажанов

Як полярне сяйво впливає на планету

Магнітні бурі, що спричиняють такі явища, впливають на лінії зв'язку та електрику. Зокрема в історії вже були випадки перебоїв у функціонуванні електромереж через корональні викиди Сонця, що цього разу стали причиною полярного сяйва. 

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 6:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок" в соцмережах:

Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі