Як правильно збирати цілющі трави на зиму (поради експертів)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як правильно збирати цілющі трави на зиму: поради експертів
Freepik

Коли потрібно збирати трави та чому їх не можна виривати руками?

Поділитися:

З давніх часів для лікування та підтримки здоров'я люди використовували лікарські рослини. Ведучий 1+1 Костянтин Грубич разом з травником Вадимом Жигуном у "Сніданку з 1+1" детально розповів, як правильно збирати цілющі трави на зиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна запастися вітамінами з фруктів наперед та до чого може призвести їх переїдання: пояснила біологиня Дарка Озерна

Як підготуватися до збору трав

Оскільки трави ростуть у полях та лісах, в першу чергу потрібно подбати про свій комфорт. Слід обирати зручний одяг, який не шкода. Також варто вдягати довгі шкарпетки, щоб не підхопити кліща.

За словами експерта, травники зазвичай проводять ритауали перед збиранням трав. Вони моляться, намагаються відчути місце та спитати в нього, чи можна собі щось зібрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 способів заготівлі зелені на зиму: засушуємо, заморожуємо, солимо та консервуємо в олії, щоб зберегти максимум свіжості і вітамінів

Коли найкращий час для збору трав

► Збирати трави слід зранку як тільки зійде роса та до обіду.

► Не рекомендується збирати трави під час дощу.

Де можна збирати трави

Слід враховувати, що ми живемо у воєнний час, а отже потрібно дбати про власну безпеку. Краще запитати у представників ЗСУ або військових адміністрацій, чи можна відвідувати конкретну місцевість, оскільки там може бути небезпечно.

► В цілому можна збирати трави у полях, які знаходяться подалі від дороги.

► Не рекомендується збирати біля виробництв, автостанцій, АЗС. 

Як правильно збирати трави на зиму

Як пояснив експерт, для збору трав знадобиться садовий сікатор. Рвати трави не можна, і ось чому:

"Категорично не можна виривати трави руками, тому що дуже легко можна вирвати з коріннями. Багато рослин розмножуються саме корінням. Треба дуже бережливо зрізати, щоб рослини надалі розмножувалися і ми могли на одному і тому самому місці зривати трави з року в рік", — пояснив травник Вадим Жигун.

Зрізати трави слід з квіточками та свіжим зеленим листям. А от цикорій варто викопати з коренем, адже готують саме з нього. 

"Зараз пора осені, тому ми також можемо збирати корінь валеріани, корінь кропиви, лопуха тощо", — розповів травник.

Більше цікавого про цілющі трави та як правильно їх підготувати на зиму дивіться у "Сніданку з 1+1" на телеканалі ТЕТ по буднях з 07:00 до 10:00 та по вихідним — з 8:00 до 10:00.

Новини по темі