Зміни у виплатах: як будуть нараховувати пенсії, зарплату, субсидії та як зміняться ціни з 1 жовтня для українців

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як зміняться виплати пенсій, зарплат та субсидій з 1 жовтня: огляд у "Сніданку з 1+1"

Що українців чекає в жовтні? Як зміняться ціни, заробітні плати та пенсії?

Поділитися:

З 1 жовтня українців чекають зміни у виплатах пенсій, зарплат та субсидій, а також зміни у цінах. Детально про це розповіли у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виїзд чоловіків за кордон, зміни у роботі обмінників та нові правила перетину кордону: що зміниться для українців з вересня

Що буде з заробітніми платами у жовтні 2022

З 1 жовтня зросте розмір мінімальної заробітної плати на 200 грн. Відтак вона становитиме 6700 грн. При цьому мінімальний прожитковий мінімум залишиться без змін. 

Що буде з пенсіями у жовтні 2022

У зв'язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати збільшиться сума пенсійних виплат. Непрацюючі українці, які досягли віку 65 років, отримуватимуть на 200 грн більше — до 2680 грн за умови, якщо страховий стаж чоловіків становить 35 років, а жінок — 30 років.

Відповідно, чим старше пенсіонер, тим більшу суму виплат він отримуватиме. Пенсіонери з подібним стажем, але у віці від 70 до 75 років отримають надбавку у розмірі 300 грн. Пенсіонери старші за 80 років будуть отримувати не менше 2600 грн, від 75 до 80 років — не менше 2500 грн.

Також зростуть мінімальні пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як будуть зростати пенсії у 2023 році: пояснює перша заступниця міністра соціальної політики у "Сніданку з 1+1"

Як зміниться пенсія

Що буде з субсидіями у жовтні 2022

З настанням другого місяця осені українців очікують зміни у виплатах субсидій та пільг. Вони здійснюватимуться не через соціальну службу, а через пенсійний фонд. Таке нововведення допоможе спростити оформлення допомоги для переселенців. 

"Ключова пільга, про яку просто не говорять, яка насправді тягне за собою, можливо, сотні мільярдів гривень, цього року та наступного — це фіксовані тарифи на комунальні послуги", — каже економічний експерт Григорій Кукуруза, який вважає, що вони збережуть сотні та тисячі гривень у гаманцях українців.

На період воєнного стану діє мараторій на підищення тарифів. За газ платимо 7 грн 96 коп. за 1 куб. м без вартості транспортування, за електрику — 1 грн 44 коп. за пільговим тарифом і 1 грн 68 коп. за звичайним. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з пенсіями та чи отримають українці субсидії цієї зими (коментує міністр соцполітики у "Сніданку з 1+1")

Іпотека для військових, вчителів та вчених

Від жовтня стане доступна іпотека для військових, вчителів, лікарів і вчених. Вони можуть отримати кредит на квартиру на 20 років зі ставкою 3% річних.

Що буде з цінами на продукти у жовтні 2022

Експерти давно прогнозують зростання інфляції на понад 30% до кінця цього року. У зв'язку з цим ціни на продукти з початком жовтня зростатимуть, зокрема на молочні продукти, овочі та яйця. Однак, на думку експерта Григорія Кукурузи, підвищення цін буде незначне. 

"Підвищення цін та інфляція, про яку всі говорять, ми вже пережили. Це не означає, що з 1 жовтня ціни зростуть ще на 30%. Ціни збільшилися ще з початку року. Потім курс буде стабільний і ціни також. Можуть бути невеликі коливання, але вони не будуть помітні".

Новини по темі