2,5 млн Коранів в закритих печерах і «цвинтар» кораблів: Дмитро Комаров продовжить вивчати Пакистан в новому випуску «Світу навиворіт»

Світ навиворіт. Україна
Дмитро Комаров продовжить вивчати Пакистан в новому випуску «Світу навиворіт»

Завтра, 2 жовтня, о 18:30 на телеканалі 1+1 телеглядачів чекає нова серія «Світу навиворіт», в якій головний мандрівник країни Дмитро Комаров продовжить вивчати закриту пакистанську провінцію Белуджистан.

Поділитися:

Телеведучий побуває в найсвятішому місці для кожного мусульманина і відкриє таємниці «поховання» вантажних кораблів і лайнерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Lida Lee розповіла про пластичну операцію та прокоментувала чутки про спонсора

Команда «Світу навиворіт» відправиться на околицю Кветти, столиці Белуджистана, де посеред пустелі розташоване місце, рівних якому на нашій планеті не існує — священна гора Джебель-аль-Нур. Тут прокладено близько 10 кілометрів підземних лабіринтів і печер, де зберігається понад 2,5 мільйона примірників найважливішої книги кожного мусульманина — Корану. У це місце мусульмани з усього світу відправляють і привозять Корани, непридатні для використання.

Світ навиворіт

«Після того, як священна книга зношується, просто так викинути її не можна. Тому тут Корани сортують, відбирають ті, які можна реставрувати, і окремо пакують ті, що в поганому стані. Коран — одна з найбільш видаваних книг на планеті. Через те, що мусульмани звертаються часто до священної книги, вона швидко зношується, тому масштаби цього сховища весь час зростають. В одному мішку поміщається 30-40 Коранів. Після сортування мішок відправляють в священну печеру, де його більше не відкриють ніколи», — розповів Дмитро Комаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віктор Павлік нарешті показав обличчя сина: "Знайомтеся, Міша Павлік"

Команді «Світу навиворіт» вдалося потрапити в одну з печер, де зберігають Корани. Це довгі кілометри тунелів, закладені мішками зі священною книгою. Але найунікальніші екземпляри тут зберігають в спеціальних умовах, під склом. Цей архів має величезну цінність і міг би стати місцем паломництва і приваблювати туристів з усього світу, але він знаходиться в закритій провінції, куди зараз потрапити практично неможливо. Найдорожчий Коран цієї колекції написаний за допомогою смарагдової пудри, а найдавнішим екземплярам близько тисячі років.

Світ навиворіт

Подорож Белуджистаном продовжиться на узбережжі Аравійського моря, в селі Гадані — одному з трьох місць в світі, де займаються утилізацією кораблів. Цей вид транспорту дуже важливий для сучасного світу — він перевозить вантажі між континентами. Але мало хто замислюється, що відбувається з кораблями, коли вони вже не підлягають ремонту. Дмитро Комаров і Олександр Дмитрієв відправляться на «кладовище» кораблів і покажуть, яким чином утилізують цей транспорт.

Світ навиворіт

Як з'ясувалося, непридатні кораблі по всьому світу скуповують спеціальні компанії, доставляють в місця розбору і розпилюють на залізо для подальшого продажу. За словами господаря фірми, вартість старого вантажного корабля залежить від ваги і часто оцінюється в кілька мільйонів доларів. Попри такі витрати, власники компанії примножують свої гроші, оскільки у корабельної сталі гідна якість і її можна вигідно продати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологічний тест по картинці: виберіть улюбленого кіногероя з серіалу і дізнайтесь, який партнер вам потрібен

Робота в місці розпилу кораблів досить небезпечна: у будь-який момент на когось з співробітників може впасти брила металу. Крім того, існує ймовірність вибуху через скупчення газу у двигуні. Подібна катастрофа сталася тут у 2016 році і призвела до загибелі багатьох працівників.

Світ навиворіт

Дмитро Комаров вирішив випробувати на собі особливості цієї небезпечної професії і відпрацював зміну в пункті розпилу кораблів.

«У Пакистані в мене був особливий «лист бажань» — сюжети, які хотілося зняти особливо. Одна з «мрій» — відпрацювати зміну в Гадані, на кладовищі кораблів, де гігантські суди вручну розрізають на дрібні шматки буквально за 2 місяці. Справжня чоловіча робота, дуже складна і небезпечна. Навколо все гримить, горить, падають уламки розміром з будинок. Пару місяців я чекав від уряду дозвіл на зйомку, і ось на моїй вулиці настало свято, нам сказали «так». Неймовірна удача для журналіста — в Пакистані це закрите для ЗМІ місце», — розповів телеведучий.

Священні печери з мільйонами Коранів і неймовірно небезпечна робота пакистанців на «кладовище» кораблів — дивіться у новому випуску «Світу навиворіт» завтра о 18:30 на 1+1.

Новини по темі