Чи з'явиться сіль на прилавках у найближчому майбутньому та як власноруч зварити сіль (рецепт з Прикарпаття)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Дефіцит солі: чи з'явиться сіль на прилавках у найближчому майбутньому та як власноруч зварити сіль (рецепт з Прикарпаття)

Дефіцит солі: чи з'явиться на прилавках та як її варять власноруч на Прикарпатті.

Поділитися:

Одна з найбільших мереж продуктових супермаркетів запевняє, що не варто масово купувати сіль, адже вже у червні завезуть нову партію товару і ціни стабілізуються. Про ситуацію в магазинах в ефірі "Єдиних новин" в слоті ТСН розповіла представниця однієї з найбільших мереж продуктових супермаркетів Оксана Соржуленко. Зокрема вона сказала, що сіль, яка наразі фактично стала дефіцитною, безумовно буде на прилавках і коштуватиме 20 гривень за кілограм.

Ми розуміли, що "Артемсіль" – одне з найбільших виробників солі в Європі. Відповідно, коли почалися бойові дії і коли у квітні закрився сам завод, ми почали працювати над тим, щоб була можливість закуповувати сіль за кордоном в необхідних обсягах. Бо в Україні цього неможливо зробити. Тому ще у квітні уклали контракти з румунськими, турецькими та польськими виробниками, збільшили постачання від наших імпортерів з Італії, з якими працювали раніше. Сотні тон солі вже їдуть до України, залишилося трішки почекати – до середини червня. Сіль буде по адекватній ціні, в районі 20 гривень [за кілограм. – ред.], – зазначила Оксана Соржуленко.

Жінка закликала не купувати зараз сіль по надзвичайно завищених цінах.

Дивіться сюжет: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де в Україні можна заправитися без черг: журналіст «Сніданку з 1+1» знайшов регіон, де стабільна ситуація з пальним

Місце, де дефіцитна сіль без обмежень, черг та безплатно — не фантастика, а реальність на Прикарпатті. У деяких селах жителі її варять самі, так само як століттями робили їхні прадіди. Секрет виготовлення солі у джерелах із ропою. Який там зараз ажіотаж та як саме люди роблять сіль розповіли у ТСН.

До криниці, у який тече не джерельна вода, а ропа, чимчикують навіть ті мешканці тамтешніх сіл, які ніколи цього не робили. Місцеві кажуть: ще ніколи не бачили такого ажіотажу. Свою сіль селяни тут видобувають століттями: кажуть, що процес нескладний, але фізично важкий. Ропу на каструлі ставлять на вогонь. Коли вона закипає, починає кристалізуватися. Сіль виходить дрібна, наче пісок.

Уляна Пилип'юк, місцева жителька, каже:

Ви маєте виварити повну каструлю. Аби уся сіль виварилася, потрібно 5 годин. Поступово треба помішувати, тому що вона пригорає. Виходить звичайна сіль, тільки не йодована!

З п'яти літрів ропи, каже жінка, виходить кілограм солі. Але більшість селян на виварювання часу не гають: користуються просто самою ропою. Нею поливають салати, другі страви, підсолюють супи, квасять капусту та роблять консервацію. Найбільше мешканцям Прикарпаття подобається сало в ропі.

Селяни переконані: їхньому соляному джерелу не загрожує ані посуха, ані споживацький бум, адже воно завжди повне.

Дивіться сюжет:

Новини по темі