Що буде з цінами у 2023 році: прогнози уряду та експертів

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Зростання цін 2023: прогноз уряду та економістів
Pixabay

Які товари найбільше подорожчають у новому році, що буде з курсом гривні та тарифами на комуналку?

Поділитися:

За прогнозами уряду, в 2023 році ціни зростатимуть, а інфляція посилиться. Які продукти найбільше подорожчають, що буде з курсом гривні та тарифами на комуналку? Про це розповіли в ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проблеми з енергетикою впливають на економіку України: що буде с доларом та чи зміняться ціни на пальне та продукти (роз'яснення економіста)

Що буде з цінами на продукти в 2023 році

Влада прогнозує, що зростання цін 2023 року майже не сповільниться. За підсумками року, інфляціє сягне 28%. Економісти зазначають, що розбомблена ворогом енергетика вплине на всі сфери економіки. Парники, птахофабрики, харчова переробка, пекарні, овочесховища — всі вони залежать від електрики.

"Лідерами зростання цін будуть овочеві групи. В умовах сьогоднішніх парників, енергопостачання це будуть абсолютно захмарні видатки, оскільки квт/година використання генератора в 5-6 разів дорожча, ніж від мережі", — коментує економіст Олег Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як та де отримати готівку при відключенні світла: онлайн-мапа

Втім, безперервним зростяння цін на продукти не буде. В певний момент воно зупиниться в залежності від купівельної спроможності українців та вартості імпорту. Наприклад, яйця та риба, подорожчання яких ми спостерігали раніше, вже вперлися у свою стелю.

"Стеля, яка є зараз є об'єктивною, це ціна імпортного товару помножена на поточний курс. У нас ця стеля вже сформувала практично повністю по більшості продуктів", — пояснює економіст Ілля Несходовський. 

Експерти прогнозують, що яйця навесні можуть подешевшати, а от курятина, м'ясо та сало ще можуть здорожчати приблизно на 30%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші за купівлю електрогенератора можна компенсувати: хто, коли і як отримає

Що буде з гривнею в 2023 році

За даними уряду, середньорічний курс долара буде близько 42 грн. Саме на такому прогнозі розрахували бюджет. Водночас експерти мають більш позитивні прогнози. Кажуть, гривня може зміцнитися за рахунок міжнародної допомоги та тому що економіка країни вже адаптувалася до умов війни.

Що буде з цінами на пальне в 2023 році

До кінця зими прогнозується незначне здорожчання пального.

Що буде з цінами на комуналку в 2023 році

Ціни на комуналку зазнають незначних змін. На зростання основних тарифів (газ, тепло та воду) діє мораторій до кінця війни. Електрика для побутових споживачів, імовірно, не дорожчатиме до кінця зими, а от ціна для промисловості зросте.

Новини по темі